Κάτω από τα 80 δολ. το αργό

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 06:58
UPD:07:17

Κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο – δεν έχει αυξηθεί αρκετά για να δικαιολογήσει τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του καυσίμου.

Το πετρέλαιο υποχώρησε χθες για δεύτερη μέρα, μετά την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, περιορίζοντας τη ζήτηση για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση. Ο ΟΠΕΚ πιθανόν να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή κατά την αυριανή του συνεδρίαση στη Βιέννη, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αύριο το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα αύξηση των αποθεμάτων αργού για έβδομη εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 79,75 δολ. το βαρέλι, 5 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:38 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,8% φθάνοντας στα 79,80 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Μαρτίου.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ μετά την άνοδό του χθες στο 1,3677 δολ. στη Νέα Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διαφώνησαν στο θέμα στήριξης της Ελλάδας, περιορίζοντας την όρεξη των επενδυτών για νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις.

Aύριο συνεδριάζει στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ ο οποίος θα διατηρήσει – σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών – τα επίπεδα παραγωγής, καθώς περιμένει την επιβεβαίωση της ανάκαμψης της ζήτησης. Τα 12 μέλη του Οργανισμού συνεδριάζει φέτος για πρώτη φορά.

Η Σαουδική Αραβία, η χώρα που επηρεάζει περισσότερο τις λοιπές χώρες-μέλη του ΟΠΕ, είπε ότι η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και απαιτείται αλλαγή της πολιτικής παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα