Μέρκελ: «Όχι» σε πρόωρη βοήθεια στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα ευθύνεται για τα προβλήματά της»
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 12:03
UPD:13:54
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Την αντίθεσή της σε μια εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν είναι «η σωστή απάντηση» και πως το πρόβλημα θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του.

«Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του», δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε.

Δεν πρέπει να «δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά «η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας», και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά επέτειναν το φαινόμενο αυτό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι δυνατή στο μέλλον η αποπομπή κάποιου κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη. «Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει μια ρήτρα στο Σύμφωνο, η οποία θα καθιστά δυνατή, ως ύστατη λύση, την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, αν οι όροι δεν τηρούνται επανειλημμένως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε.

REUTERS

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι το ευρώ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία του και ξεκαθάρισε ότι κανένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να απομονωθεί.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο σχέδιο λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα που να αντίκειται στους νόμους της χώρας, πρόσθεσε.

Κ. Νουαγιέ: Βελτιώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βελτιώνονται, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ιδανικά επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ.

«Tα επιτόκια έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Αν τα συγκρίνεις με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα πριν ενταχθεί στο ευρώ, έχουμε επιτόκια, που είναι, εκτός των άλλων, σχετικά συγκρατημένα», ανέφερε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Νουαγιέ τόνισε ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται στα ιδανικά επίπεδα, ωστόσο εκτίμησε ότι οι αγορές θα προσφέρουν σταδιακά όρους δανεισμού που θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεση βοήθεια και δεν την έχει ζητήσει», πρόσθεσε.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών παρουσιάζει πτώση σήμερα στον απόηχο της έκθεσης της S&P, που επαναβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB+ για την Ελλάδα και τερμάτισε το καθεστώς CreditWatch. Στις 11:46, το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund υποχωρούσε στις 298,8 μονάδες βάσης από 303 μονάδες βάσης που ήταν αργά την Τρίτη.

Ο οίκος θεωρεί ότι το συνολικό πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος είναι κατάλληλο για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2010, με δεδομένη την επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή όμως διατηρεί την εκτίμηση για τις αρνητικές προοπτικές της χώρας (negative outlook), κάτι που αντανακλά την εκτίμησή του ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συγκυριακή διαδικασία των μεταρρυθμίσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα