Αισιοδοξία Στρος-Καν για ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 17:37
UPD:18:03

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών της δυσκολιών εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ ¶ννυς Ποδηματά.

Οι δηλώσεις του κ. Στρος-Καν έγιναν στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης με θέμα τον «εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», η οποία διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και του προέδρου του Συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ Μάριο Ντράγκι.

Η κ. Ποδηματά ζήτησε από τον επικεφαλής του ΔΝΤ να σχολιάσει πρώτον «την πιθανότητα ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα να "αναγκαστεί" να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελλείψει ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποστήριξης από ευρωπαϊκής πλευράς» και κατά δεύτερον «τις προτάσεις και τις ιδέες που διακινούνται σχετικά με την συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Απαντώντας ο κ. Στρος Καν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα εξέφρασε για άλλη μία φορά την ικανοποίησή του για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα.

«Τώρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η εφαρμογή τους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ότι το ΔΝΤ παρέχει τεχνική υποστήριξη και συμβουλές συμμετέχοντας στην ομάδα επιτήρησης που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας «δεν ξέρω περί τίνος ακριβώς πρόκειται, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω», ενώ συμπλήρωσε ότι «εάν πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μία χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

«Η δράση μας πρέπει όμως να είναι δημιουργική από πλευράς παρέμβασης θεσμικών οργάνων», επεσήμανε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα