«Κανένα ν/σ για το ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ»

Τα σημεία σύγκλισης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 13:10
UPD:13:19

Κανένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του, ξεκαθαρίζουν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διαβεβαιώνουν επίσης πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.

«Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να δημιουργούν, παρά τις δικές μας σαφείς δεσμεύσεις, σύγχυση και ανησυχία στους εργαζόμενους σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, επανερχόμαστε, θέλουμε να πιστεύουμε για τελευταία φορά, και διευκρινίζουμε:

Κανένα νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή.

Κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του.

Η Κυβέρνηση, όπως έχουμε κατΆ επανάληψη αναφέρει, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.

Ψεύδονται, λοιπόν, και δρουν προβοκατόρικα όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους».

Σημεία σύγκλισης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού

Στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που παραδόθηκε χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καταγράφονται τα εξής σημεία σύγκλισης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού:

- Ενοποίηση των 13 Ταμείων σε τρία, από το 2018, ταυτόχρονα με την ομογενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θα γίνει με την εφαρμογή του νέου συστήματος.

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης με την καθιέρωση, από το 2018, της βασικής σύνταξης για όλους (360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) και μιας αναλογικής- ανταποδοτικής, η οποία θα συνδέεται με το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος.

- Βάση υπολογισμού της σύνταξης θα αποτελεί το σύνολο του εργασιακού βίου, ενώ θα χρησιμοποιούνται και ειδικοί συντελεστές. Η σύνταξη θα υπολογίζεται στη βάση των 16 ετών το 2018 και θα επιμηκύνεται ο χρόνος υπολογισμού στη συνέχεια, ώστε στο τέλος να φθάσει στο σύνολο του εργασιακού βίου.

- Από το 2013 θα αρχίσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα.

- Θα εφαρμοστεί η διάταξη του «Νόμου Πετραλιά», η οποία προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εργαζόμενων μητέρων και η ισχύς της είχε ανασταλεί.

- Για αντικίνητρο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβληθεί ενιαία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ποινή (μείωση ποσού σύνταξης) 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση πέντε χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο.

- Επέκταση και στους συνταξιούχους του Δημοσίου των περιορισμών που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

- Αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυστηροποίηση του καθεστώτος απονομής αναπηρικών συντάξεων, μετά από επανέλεγχο που θα γίνει.

- Διαχωρισμός του κλάδου υγείας των ταμείων από τη σύνταξη με προοπτική δημιουργίας ενιαίου φορέα παροχών υγείας.

- Η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων θα γίνεται μέσω εταιρείας διαχείρισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα