Δέσμη μέτρων στήριξης, ύψους 190 εκατ. ευρώ, υπέρ των εξαγωγέων μπανάνας από τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόταση αυτή αποτελούσε μέρος της ιστορικής συμφωνίας της Γενεύης για το εμπόριο μπανάνας. Η συμφωνία αυτή, την οποία συνήψε η ΕΕ το Δεκέμβριο του 2009 με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις ΗΠΑ, διευθετεί τις διαφορές που υπήρχαν στον τομέα της μπανάνας και διαρκούσαν επί 15 έτη.
Η συμφωνία αυτή μειώνει επίσης τους δασμούς εισαγωγής που εφάρμοζε η ΕΕ στις μπανάνες που προέρχονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα έχουν ως σκοπό να στηρίξουν τους εξαγωγείς μπανάνας των χωρών ΑΚΕ προκειμένου να προσαρμοστούν σΆαυτό το νέο εμπορικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση κάθε χώρας.
Τα μέτρα θα επικεντρωθούν σε τρεις στόχους: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της μπανάνας, την προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης και την αντιμετώπιση των ευρύτερων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανάπτυξη, Andris Piebalgs, δήλωσε: «Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τις χώρες ΑΚΕ να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες όσον αφορά το εμπορικό καθεστώς της μπανάνας. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να παράσχει την αμέριστη υποστήριξή της στις χώρες ΑΚΕ προκειμένου να επιτύχουν την αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια οικονομία, τηρώντας παράλληλα τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες. Τα παρόντα μέτρα στήριξης ανταποκρίνονται σε αυτή τη δέσμευση».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο, Karel De Gucht, δήλωσε: «Η συμφωνία της Γενεύης για το εμπόριο μπανάνας επέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκόμενους. Εγγυάται την προτιμησιακή πρόσβαση των παραγωγών των χωρών ΑΚΕ στην αγορά της ΕΕ. Διευθετεί μακρόχρονες εμπορικές διαφορές, αποκαθιστώντας τη σταθερότητα στη βιομηχανία της μπανάνας την οποία επιδιώκουν οι ενδεχόμενοι επενδυτές. Σήμερα, η Επιτροπή εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να προτείνει ουσιαστική χρηματοδοτική βοήθεια για να βοηθήσει τις χώρες ΑΚΕ εξαγωγής μπανάνας να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.»
Συνέχεια της στήριξης της ΕΕ υπέρ των παραγωγών των χωρών της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού
Το Δεκέμβριο του 2009, η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει σταδιακά τους εισαγωγικούς δασμούς για τις μπανάνες από τη Λατινική Αμερική από 176 ευρώ ανά τόνο σε 114 ευρώ ανά τόνο. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, συμφώνησαν να επιλύσουν τη διαφορά τους με την ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Με αυτές τις δύο συμφωνίες, τερματίστηκαν πολυετείς και περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή, για να βοηθήσει τους εξαγωγείς μπανάνας ΑΚΕ, συμφώνησε να εγκρίνει πρόταση για δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 190 εκατ. ευρώ. Η σημερινή πρόταση αφορά τις δέκα κύριες χώρες ΑΚΕ εξαγωγής μπανάνας: το Μπελίζ, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, Δομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γκάνα, Τζαμάικα, Αγία Λουκία, ¶γιο Βικέντιο και Γρεναδίνες και Σουρινάμ. Η πρόταση είναι να αντληθούν αυτά τα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κατά την περίοδο 2010-13, τα συνοδευτικά μέτρα για τη μπανάνα ύψους 190 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στην αναπτυξιακή βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
Τα μέτρα αυτά θα παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη για:
* επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
* πολιτικές οικονομικής διαφοροποίησης,
* ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η προσαρμογή των δικαιούχων χωρών θα ποικίλλει, ανάλογα με τη σημασία του τομέα της μπανάνας και την ικανότητα προσαρμογής τους. Με επιπλέον προσπάθειες, ορισμένες χώρες θα παραμείνουν ανταγωνιστικές, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστεί να επιλέξουν άλλες λύσεις. Τα σημερινά μέτρα θα ανταποκρίνονται στην ειδική κατάσταση κάθε χώρας, θα καθορίζονται και θα προετοιμάζονται από τις χώρες ΑΚΕ σε συντονισμό με την ΕΕ στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών για τη γεωργία και την ανάπτυξη.
Εξάλλου, οι χώρες ΑΚΕ εξαγωγής μπανάνας θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις πρόσβαση στην ΕΕ στο πλαίσιο χωριστών συμφωνιών στον τομέα του εμπορίου και της ανάπτυξης, των λεγόμενων οικονομικών συμφωνιών εταιρικής σχέσης. Η Επιτροπή θα υποβάλει τώρα την πρότασή της στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.