Κλίμα ευφορίας στις αγορές

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 00:01

Κλίμα ευφορίας επικράτησε, χθες, στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ενδείξεων ότι οι κεντρικές τράπεζες, παρά τη σταδιακή απόσυρση κάποιων μέτρων ρευστότητας, είναι διατεθειμένες να διατηρήσουν για όσο χρειαστεί τα «στηρίγματα» της οικονομίας.

Ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά 17 μηνών, το πετρέλαιο άγγιξε τα 83 δολάρια το βαρέλι και το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου.

Στη Wall Street ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν ασφαλιστικές, τράπεζες, καθώς και οι επιχειρήσεις των κλάδων ενέργειας και πρώτων υλών χάρη στη μεγάλη άνοδο των τιμών του αργού και των μετάλλων.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,9% στις 1.070,53 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,4%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax είχε κέρδη 0,9%.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 1,38 δολ., σε υψηλά πέντε εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είχε σημαντικά κέρδη και έναντι του ιαπωνικού γιεν, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε το πρόγραμμα δανειοδότησης τραπεζών σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Στην αγορά πετρελαίου το αμερικανικό αργό ανήλθε στα 82,9 δολ. το βαρέλι, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα