Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 10:18
UPD:22:52

Στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, είναι στραμμένα τα βλέμματα, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου της Πέμπτης, καθώς η Ελλάδα λέει η ίδια ότι δεν χρειάζεται βοήθεια αυτή τη στιγμή.

«Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μη δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Επεσήμανε ακόμη ότι αν η Ελλάδα απειλούταν με παύση πληρωμών θα μπορούσε να βοηθηθεί «με διμερή τρόπο από τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή ακόμα να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση για το ζήτημα αυτό.

Διαβεβαίωσε δε εκ νέου ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Μπιλντ της Κυριακής, οι οποίες είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα.

«Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Η Ελλάδα μεταξύ άλλων(....) έχει την έννομη δυνατότητα να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε ότι «είναι σημαντικό την προσεχή εβδομάδα η ΕΕ να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα αναφορικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μία συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, αν αυτό χρειασθεί και κριθεί αναγκαίο».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι «η ΕΕ έχει τα μέσα να θέσει σε λειτουργία μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια» για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η βοήθεια μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα αλλά θα συνεπάγεται αυστηρές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των εταίρων της.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών.

Αυτό, όπως υποστήριξε, θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τότε είναι πολύ αργά».

Απέρριψε δε τις προτάσεις της κ. Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.

«Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (με υπέρογκο έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», παρατήρησε.

Υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

«Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα