Συνδυασμένη στήριξη ΕΕ - ΔΝΤ «βλέπει» ο Α. Γκουρία

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 13:41
UPD:13:47

Συνδυασμένη στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, με χρηματοδότηση και εγγυήσεις, «βλέπει» ως πιθανότερο σενάριο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ποιο είναι το πιθανότερο και καλύτερο σχέδιο στήριξης-διάσωσης, ο γγ του ΟΟΣΑ σημειώνει: «η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα με αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε. Οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα της στήριξης, η Ελλάδα θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα περάσει στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων. Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός στήριξης, χρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων. Στον συνδυασμό αυτό βλέπω και το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς αν η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι καλή λύση, ο κ. Γκουρία απαντά ότι είναι μία εναλλακτική. «Στη διαχείριση μιας κρίσης πρέπει να έχεις πολλές εναλλακτικές. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ. Γιατί να μη ζητήσει βοήθεια; Τόσες χώρες έχουν προσφύγει. Γιατί όχι η Ελλάδα; Με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον, το ΔΝΤ θεωρείται μάλλον η καλύτερη λύση», επισημαίνει.

Εμφανίζεται δε αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Για την Ελλάδα είμαι πιο αισιόδοξος, διότι έχει στη φαρέτρα της πολλά όπλα. Πρώτον, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεύτερον, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει στήριξη με πολλούς τρόπους, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ. Τρίτον, έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης. Τέταρτον, έχει πρόσβαση στις αγορές. Το πρόβλημα είναι το κόστος δανεισμού. Δηλαδή, το υψηλό spread. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα πολύ ισχυρό και φιλόδοξο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα αυτό και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στις αγορές. Η Ελλάδα κάνει ό,τι απαιτείται για να ξεπεράσει την κρίση και έχει τα απαραίτητα εργαλεία», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει ότι «είναι κάτι που συζητείται. Αλλά δεν μπορεί να σας βοηθήσει τώρα. Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη στήριξης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα