Στα υψηλότερα εβδομάδας το γιέν

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 05:45
UPD:06:09

Τα υψηλότερα επίπεδα μας εβδομάδας άγγιξε το γιέν έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι περισσότερες τράπεζες θα ακολουθήσουν την Ινδία στην αύξηση των επιτοκίων, περιορίζοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων μετά την απροσδόκητη απόφαση της Reserve Bank of India να αυξήσει το κόστος δανεισμού στις 19 Μαρτίου, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι οι άνθρωποι που χαράζουν τη νομισματική πολιτική σε χώρες όπως η Κίνα θα κάνουν το ίδιο. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συμφωνήσει στο θέμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, περιορίζοντας την ελκυστικότητα για τα περιουσιακά των 16 της Ευρωζώνης.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 122,26 ανά ευρώ στις 11:57 π.μ. στο Τόκιο από 122,51 που ήταν την περασμένη εβδομάδα στη νέα Υόρκη, μετά την άνοδό του στα 122,20, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 90,44 ανά δολάριο από 90,54. Το δολάριο αγοράστηκε στο 1,3518 ανά ευρώ από 1,3530 στις 19 Μαρτίου, όταν αναρριχήθηκε στο 1,3503, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Μαρτίου.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω εορτής.

Γιέν και δολάριο διεύρυναν την άνοδό τους έναντι των νομισμάτων με υψηλότερες αποδόσεις μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% από το 3,25% λέγοντας ότι ο έλεγχος της ανόδου των τιμών ήταν επιβεβλημένος μετά την αύξηση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα 16 μηνών.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία και την Μαλαισία ήδη αύξησαν το κόστος δανεισμού αυτόν τον μήνα και η Κίνα αύξησε τον δείκτη αναλογίας αποθεματικών κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας στις 18 Ιανουαρίου και στις 25 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNP Paribas SA και της Standard Chartered Plc η κεντρική τράπεζα της Ινδίας θα αυξήσει κατά πάσα πιθανότητα και τον επόμενη μήνα τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Το ρίνγικτ της Μαλαισίας και το ουόν της Νότιας Κορέας οδήγησαν χαμηλότερα τα ασιατικά νομίσματα καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην Ινδία.

Το ρίνγκιτ διεύρυνε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, υποχωρώντας 0,4% στα 3,3125 ανά δολάριο και το ουόν υποχώρησε 0,4% στα 1.137,30. Ο MSCI Asia-Pacific Index των μετοχών της περιφέρειας σημείωσε απώλειες 0,6%.

Το ευρώ υποχώρησε για τέταρτη μέρα έναντι του γιέν μετά το σχόλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προς τους επενδυτές να μην περιμένουν αυτήν την εβδομάδα συμφωνία της συνόδου κορυφής στο θέμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν «παραισθήσεις» για τις αγορές χτίζοντας προσδοκίες για ελληνική βοήθεια, δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandfunk», η οποία μεταδόθηκε χθες. Τα σχόλιά της ακολούθησαν τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η Ε.Ε. πρέπει να ανακοινώσει το σχέδιο διάσωσης κατά τη σύνοδό της στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο Dollar Index σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στο 80,810.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε για τρίτη μέρα, μετά την υποχώρηση του χρυσού – του πιο ακριβού εξαγωγικού εμπορεύματος φυσικής παραγωγής της χώρας – τα μέγιστα σε έξι εβδομάδες στις 19 Μαρτίου.

Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Απριλίου υποχώρησαν 0,1% σήμερα μετά την πτώση του 1,8% στις 19 Μαρτίου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τις 4 Φεβρουαρίου. Το αργό πετρέλαιο – το τέταρτο πιο αξιόλογο εμπόρευμα εξαγωγής της Αυστραλίας, υποχώρησε για τρίτη μέρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα