Λ. Κατσέλη: Από το 2011 ορατή η αναθέρμανση της αγοράς

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 22:03
UPD:23:33

Την εκτίμηση ότι η αναθέρμανση της αγοράς θα είναι ορατή από το 2011 και μετά, εφόσον αποκατασταθεί η ηρεμία στην χρηματοοικονομική αγορά και εξασφαλίσουμε το δανεισμό μας, έκανε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κ. Κατσέλη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξη δεν συντελείται με ένα μαγικό ραβδί, αλλά απαιτεί επίμονες προσπάθειες σε βάθος χρόνου.

Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που ξεκινάει μια επένδυση για να αποδώσει χρειάζονται 3,5 – 4 χρόνια.

Σημείωσε δε ότι η παραγωγική δομή και η αναδιάρθρωσή της είναι εθνική υπόθεση που απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη παρουσίασε πέντε δέσμες αναπτυξιακών πολιτικών.

Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και κοινοτικών, με διάθεση περίπου 800-900 εκατ. το μήνα.

Η υπουργός, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ και επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ από 6% που είναι σήμερα στο 15%, με στόχο να καταστεί καταλύτης και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Δεύτερη προτεραιότητα - στόχος, την οποία παρουσίασε η κ. Κατσέλη, είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ήδη, όπως ανέφερε, ψηφίστηκε ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών και έξοδο από τον «Τειρεσία» με απότοκο την αύξηση της ρευστότητας. Νέα προγράμματα κάλυψης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ τις επόμενες ημέρες θα καλύψουν 100.000 μικρομεσαίες.

Τρίτος στόχος, κατά την υπουργό, είναι η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με νομοσχέδιο που κατατίθεται και θα προβλέπει την ίδρυση επιχείρησης από 39 μέρες και 15 βήματα σε 1 ημέρα και 1 βήμα και άλλο νομοσχέδιο για απλοποίηση της αδειοδότησης και της λειτουργίας επιχειρήσεων. Στον τομέα αυτό τομή χαρακτήρισε η υπουργός το ηλεκτρονικό σύστημα επανατιμολόγησης των φαρμάκων.

Τέταρτο βήμα η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας με τη χρηματοδότηση μέσα στο 2010 επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν μείνει ανεκπλήρωτα ή προς αξιολόγηση.

Πέμπτη προτεραιότητα, τέλος, είναι, όπως εξήγησε η υπουργός, η αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς με νομοσχέδιο που έρχεται προς κατάθεση και το οποίο θα αναμορφώνει το πλαίσιο για τον ανταγωνισμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα