Κοντά σε συμφωνία με εμπλοκή του ΔΝΤ

Εκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης προτείνει ο Ρόμπεϊ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 06:35
UPD:13:32

Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής προτείνει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Κερδίζει έδαφος το σενάριο εμπλοκής του ΔΝΤ στο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας. Όρους για την παροχή βοήθειας θέτει η Γερμανία.

Παράλληλα, γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

O πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, ενώ διαβεβαίωσε πως η χώρα μας θα υλοποιήσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα, στον οποίο θα συνεισφέρουν από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απόφαση στην οποία θα καταλήξουν στη σύνοδο της Πέμπτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Bloomberg ότι η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με συμμετοχή του ΔΝΤ σηματοδοτώντας ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε κοινή θέση, έπειτα από αρκετές εβδομάδες αντιπαραθέσεων πάνω στο ζήτημα επίλυσης της ελληνικής κρίσης.

Γερμανία και Γαλλία συμπαρατάσσονται εν όψει της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο στο να επιδιώξει στενή συνεργασία με τη Γαλλία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα», είχε δηλώσει ενωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Φόλκερ Βίσιγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με την ίδια ανώνυμη πηγή του Bloomberg, η Γερμανία επιμένει την ανασύνταξη του ευρωπαϊκού συμφώνου, ώστε να καταστούν πιο αυστηρές οι κυρώσεις εναντίον χωρών που υπερβαίνουν τα όρια περί ελλείμματος.

Πρόταση Βαν Ρόμπεϊ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης με σκοπό να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup ακριβώς πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Αλλά θα χρειαστεί γι' αυτό η γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Όρους για τη βοήθεια θέτει η Γερμανία

Τρεις βασικούς όρους θέτει η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης την Τρίτη, το Βερολίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα του ευρώ, ενώ μία διαπραγμάτευση για βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μόνο ως «έσχατη λύση» και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τρεις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πρόκειται να υπάρξει ένας «μηχανισμός» στήριξης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, εάν το ΔΝΤ συμφωνούσε να έχει «σημαντική συμβολή» στο πακέτο στήριξης και εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για την επιβολή νέων κανόνων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης – κάτι που σημαίνει και αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.

Αργότερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές του κόμματος της Γερμανίδας καγκλαρίου μετέδωσε πως η κ. Μέρκελ θα συμφωνούσε σε βοήθεια στην Ελλάδα ως ύστατη λύση αν η Αθήνα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και αν επρόκειτο για διμερούς τύπου βοήθεια, συνδυασμένη με συνεισφορά του ΔΝΤ.

Δεν «βλέπει» συμφωνία η Fitch

Aμφιβάλλει η Fitch Ratings για την επίτευξη συμφωνίας παροχής βοήθειας στην Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, όσο μένει ανοικτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ.

«Έχει γίνει σαφές ότι η Γερμανία δεν θα παίξει μπάλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρις Πράις, διευθυντής της Fitch Ratings. «Δεν πιστεύω ότι είναι τώρα πιθανό ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ, με την μορφή παροχής χρημάτων ή εγγυήσεων προς την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τον αν ο οίκος θα υποβαθμίσει την χώρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια, ο αναλυτής απάντησε αρνητικά: «Όχι, όσο υπάρχει το ενδεχόμενο του ΔΝΤ και υπάρχει η πιθανότητα ή επιδιώκεται ενεργά». Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση αν δεν υπάρξει βοήθεια ούτε από την ΕΕ, ούτε από το ΔΝΤ, πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τις αγορές.

«Όσο η αγορά είναι έτοιμη να διαθέσει χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση σε λογική τιμή - τα τρέχοντα επιτόκια είναι λογικά, δεδομένων των συνθηκών, αν και μη επιθυμητά - δεν θα υπήρχε άμεσα λόγος για αλλαγή της αξιολόγησης».

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με BBB+ και δίνει αρνητικές προοπτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα