Με διορθώσεις η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 08:00
UPD:15:58

Με αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, τη φορολόγηση των αποζημιώσεων και την παρακράτηση φόρου αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους τόκους των στεγαστικών δανείων α' κατοικίας η διάταξη, η οποία προβλέπει ότι θα εκπίπτει το 20% των τόκων από το φόρο, θα τεθεί σε ισχύ για τα δάνεια που ελήφθησαν από το 2009 και εξής.

Με αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, τη φορολόγηση των αποζημιώσεων και την παρακράτηση φόρου αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Για τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καθιερώσει υψηλότερο αφορολόγητο όριο, από τις 30.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% θα ισχύει για το τμήμα των αποζημιώσεων πάνω από 200.000 ευρώ και και όχι από τις 150.000 ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.

Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, ενώ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο η «Ναυτεμπορική», η αλλαγή που αφορά στην παρακράτηση φόρου ουσιαστικά σημαίνει ότι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν τον επόμενο μήνα τις περικοπές σε επιδόματα και αυτοτελή φορολόγηση αναδρομικά από τις αρχές του έτους, όμως δεν θα ευνοηθούν από τη μείωση της παρακράτησης φόρου που προσφέρει η νέα φορολογική κλίμακα αφού τα όποια οφέλη θα αρχίσουν να τα βλέπουν από το Μάιο, με αποτέλεσμα οι μισθοί του Απριλίου να περικοπούν σημαντικά.

Η επιστροφή των ποσών, που προκύπτουν από τη μειωμένη παρακράτηση, και θα οφείλει το δημόσιο στους μισθωτούς για τους πρώτους μήνες του έτους θα καταβληθούν με την εκκαθάριση στο τέλος του έτους.

Η «Ναυτεμπορική» κάνει λόγο για «τρικ» των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με στόχο αποκλειστικά και μόνο να φανούν μειωμένες οι δαπάνες μισθοδοσίας και ταυτόχρονα σημαντικά αυξημένα τα φορολογικά έσοδα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων που περνάει πλέον η ελληνική οικονομία από τις Βρυξέλλες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα