Σερβία: Στηρίζουν την οικονομία οι ελληνικές τράπεζες

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 10:34

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, οι τέσσερις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, Vojvodjanska Banka AD (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας), Piraeus Bank, Eurobank EFG και Alpha Bank, είναι εντελώς φερέγγυες, με στοιχεία του ενεργητικού τους ρευστοποιήσιμα, οι δε πελάτες τους δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε σχέση με την ασφάλεια των καταθέσεών τους, αναφέρει σε έκθεσή του το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Κατά την πιο πάνω δήλωση, οι τράπεζες αυτές: 1. δεν αντιμετωπίζουν οιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τα συμφέροντα των πελατών τους, αντιπροσωπεύουν δε το 16,3% των συνολικών στοιχείων του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της Σερβίας, 2. διέπονται από τη σχετική σερβική νομοθεσία, έχοντας νομικό καθεστώς εγχώριας τράπεζας, της οποίας μέτοχος είναι η μητρική της τράπεζα που εδρεύει στην Ελλάδα, 3. δεν είναι δυνατό να αποσύρουν τα χρηματικά ποσά που ενσωματώνονται στο ενεργητικό τους, καθόσον τούτα παραμένουν στη Σερβία σαν εγγύηση φερεγγυότητας απέναντι σε εγχώριους καταθέτες και πιστωτές, 4. αύξησαν κατά περισσότερο από 10%, τη πιστοδοτική τους δραστηριότητα το 2009.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλία της Βιέννης» που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2009 οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη σερβική αγορά έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τόσο τον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων τους όσο και το πιστοδοτικό τους άνοιγμα (exposure), στο ίδιο εύρος με αυτό που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2008.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα