Σχεδόν διπλάσια από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο ήταν η αύξηση του βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα κατά το διάστημα από 1/7/2008 έως και 1/7/2009, κατατάσσοντας τη χώρα στην τέταρτη θέση της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, παρά το γεγονός ότι στο β’ εξάμηνο του 2009 ο ρυθμός αύξησης ευρυζωνικής διείσδυσης παρουσίασε επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα, εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ των προηγούμενων εξαμήνων.
Η αύξηση 1,39% στον βαθμό ευρυζωνικής διείσδυσης που σημειώθηκε στο β’ εξάμηνο 2009 είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μέση Ευρωπαϊκή, για τα τελευταία εξάμηνα που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία (αύξηση 1% για το Α’ 2009, αύξηση 1,2% για το Β’ 2008).
«Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη, όμως πολύ σημαντικό αναμένεται να είναι το τρέχον εξάμηνο (Α΄ 2010), όπου εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας θα διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο θα μειωθεί περαιτέρω ο ρυθμός αύξησης ευρυζωνικής διείσδυσης και αν θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται πάνω από τον αντίστοιχο της ΕΕ», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.916.630, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 9,3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, ήτοι 1.908.124.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, η δυναμική της ζήτησης παρουσιάζει κάμψη το β’ εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 27.200 (έναντι 41.137 το Α’ εξάμηνο) νέες συνδέσεις.
Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 1.236 (έναντι 1.870 το Α’ εξάμηνο) νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Συνεπώς, καταγράφεται μείωση, της τάξης του 34%, στο μέγεθος που εκφράζει τo μέσο πλήθος νέων συνδέσεων ανά μήνα.
Μετά από ανάλυση στα επιμέρους τρίμηνα (Γ΄τρίμηνο:Ιούλιος-Σεπτέμβριος, Δ΄τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος) που συνθέτουν το Β’ εξάμηνο του 2009 διαπιστώνεται ότι η σημαντική κάμψη της ζήτησης σημειώθηκε στο Γ’ τρίμηνο, ενώ στο Δ’ τρίμηνο η ζήτηση κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2009.
Οι λόγοι για τη σημαντική μείωση της ζήτησης στο Γ΄τρίμηνο είναι ότι σε αυτό περιλαμβάνονται οι θερινοί μήνες όπου και σε αντίστοιχα διαστήματα στο παρελθόν παρατηρήθηκε μείωση και ενδεχομένως συνδυασμός παραγόντων όπως: η κρίσιμη οικονομική συγκυρία και η απουσία από την αγορά ευρυζωνικότητας κάποιας νέας προσφοράς κατάλληλης να προσελκύσει νέους συνδρομητές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.