Αντληση €390 εκατ. από την επανέκδοση 20ετούς ομολόγου

«Σταδιακά η αποκλιμάκωση των spreads»
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 14:54
UPD:19:08

Ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση ομολόγου με κουπόνι 5,9%, λήξης τον Οκτώβριο του 2022, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement date) είναι η Τρίτη 6 Απριλίου 2010.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 390 εκατ. ευρώ στην τιμή 99,05. Σημειώνεται ότι δεν δίδεται καμιά επιπλέον προμήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η επανέκδοση του ομολόγου έγινε σε απόδοση που είναι προς όφελος του εκδότη. Όπως σημειώνεται, στη δεδομένη περίπτωση οι αποδόσεις των ομολόγων γύρω από τη συγκεκριμένη λήξη ήταν 39-44 μονάδες βάσης υψηλότερες από την απόδοση που εκδόθηκε 6,00%. (π.χ. το ομόλογο με λήξη 20/3/24 και τοκομερίδιο 4,70% έχει μέση απόδοση 6,39%, ενώ το ομόλογο με λήξη 19/6/20 και τοκομερίδιο 6,25% έχει μέση απόδοση 6,44%)

«Η επανέκδοση έρχεται να εξομαλύνει τεχνικές δυσχέριες σε αυτό το σημείο της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων, που δημιουργούνται από θέσεις short μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) ετήσιας και εξάμηνης διάρκειας στις 13 Απριλίου και 3μηνης διάρκειας στις 20 Απριλίου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδόσεων του.

«Θα εκδόσουμε 6μηνα και ετήσια γραμμάτια στις 13 Απριλίου και 3μηνα γραμμάτια στις 20 Απριλίου, θα είναι οι καθιερωμένες εκδόσεις», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου στο Reuters, χωρίς να αποκαλύψει το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις δημοπρασίες.

Εντός του Απριλίου λήγουν παλαιότερες εκδόσεις ΕΓΔ, και συγκεκριμένα1,56 δισ. ευρώ 13 εβδομάδων στις 23 Απριλίου, 1,28 δισ. ευρώ διάρκειας 26 εβδομάδων στις 16 Απριλίου και 985 εκατ. ευρώ διάρκειας 52 εβδομάδων στις 13 Απριλίου.

Διάθεση του 7ετούς ομολόγου στο αποταμιευτικό κοινό

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το νέο 7ετές ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 5,90%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για να υπάρξει η αφορολόγητη απόδοση, το ευρύ αποταμιευτικό κοινό πρέπει αφΆ ενός να διακρατήσει τους τίτλους έως τη λήξη τους, αφΆ ετέρου να τους αποκτήσει μετά την ημερομηνία έκδοσης (συμπεριλαμβανομένης) έως και 5 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή από την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010 μέχρι και την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το νέο 7ετές ομόλογο, που τιμολογήθηκε στις 29 Μαρτίου 2010 με ημερομηνία έκδοσης την 7η Απριλίου 2010, είναι λήξης 20 Απριλίου 2017.

Οι ιδιώτες μπορούν να εγγραφούν για να αποκτήσουν απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες. Σημειώνεται ότι επειδή η διακράτηση των ομολόγων θα παρακολουθείται από το Σύστημα ¶υλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (ΣΑΤ), απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά τους είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των φορέων διάθεσης (τράπεζες- χρηματιστηριακές εταιρείες). Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

Π. Χριστοδούλου: Σταδιακά η αποκλιμάκωση των spreads

Η αποκλιμάκωση των spreads θα γίνει σταδιακά και μετά το Μάιο, αφού όλες οι αγορές ξέρουν ότι η Ελλάδα θα έχει αυξημένες ταμειακές ανάγκες μέχρι τότε, δήλωσε σήμερα ο Πέτρος Χριστοδούλου στο ρ/σ Θέμα 989.

«Ήταν σημαντικό που βγήκαμε και θέλαμε και πήραμε το ποσό που θέλαμε. Θεωρώ ότι έτσι εφησυχάζονται οι αγορές. Το πακέτο της Ευρώπης είναι ένα αχρείαστο πακέτο αφού δε σκοπεύουμε ούτε θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μόνοι μας θα βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας. Αυτή τη φορά απαντήσαμε στις αγορές ότι βγήκαμε και σηκώσαμε τα λεφτά. Και εγώ θα ήθελα να είχα περισσότερες προσφορές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε σταδιακά τους επενδυτές», είπε ακόμη ο κ. Χριστουδούλου.

Σημείωσε επίσης ότι «μετά το Μάιο θα μας μένουν 21 δις να δανειστούμε. Στους πρώτους 5 μήνες θα έχουμε πάρει το 60% με αυξημένα επιτόκια. Το 2011 μέχρι το 2013 θα έχουμε μεγάλες λήξεις. Κανείς δε λέει πως θα θέλαμε πιο άμεσο αποτέλεσμα. Σιγά σιγά θα κλείσουν και τα spreads. Αυτό εξαρτάται και από το πώς θα πάει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μπορούμε να πείσουμε, όχι να επιβάλλουμε. Το σημαντικό είναι να μη δανειζόμαστε πάνω από 6%. Μέχρι τέλος Μαΐου θα δανειστούμε άλλα 12 δις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα