Μυτιληναίος: Στα 13,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2009

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 18:15
UPD:18:16

Στα 13,7 εκατ. ευρώ, έναντι 18,5 εκατ. ευρώ το 2008 (ποσό στο οποίο είχαν ενσωματωθεί 10,3 εκατ. ευρώ μη επαναλαμβανόμενα κέρδη) διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου Μυτιληναίος το 2009.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 662 εκατ. έναντι των € 929 εκατ. το προηγούμενο έτος, μείωση που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου Μολύβδου & Ψευδάργυρου μετά τη διακοπή λειτουργίας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία και στις καθυστερήσεις στην εκτέλεσή έργων που αντιμετώπισε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ λόγω απρόβλεπτων γεγονότων κατά το Α΄εξάμηνο.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 119,0 εκατ. από € 109,5 εκατ. το 2008, αύξηση που, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποκτά ιδιαίτερο βάρος λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη πτώση της τιμής αλουμινίου στο LME, που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα $1.667/τόνο έναντι $2.572/τόνο το προηγούμενο έτος, τη μείωση παραγωγής του αλουμινίου κατά 20%, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον ύφεσης των διεθνών αγορών και οικονομιών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη η διατήρηση υψηλής ρευστότητας, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου να ξεπερνούν τα €210 εκατ. στο κλείσιμο του 2009.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, στον Τομέα Μεταλλουργίας & Μετάλλων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αλουμινίου κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (υποχώρησαν 60% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2008), ο Όμιλος κεφαλαιοποίησε σημαντικά κέρδη που προέκυψαν από την επιτυχημένη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνων, και παράλληλα επωφελήθηκε από τη σημαντική μείωση παραμέτρων κόστους (πετρέλαιο, μεταφορικά κα.), την ευνοϊκότερη συγκυρία της ισοτιμίας €/$, καθώς και από την έγκαιρη απόφαση για διακοπή της δραστηριότητας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία. Αποτέλεσμα των παραπάνω, προστίθεται, ήταν να καταγράψει αυξημένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) €70,8 εκατ. το 2009 έναντι €62,1 εκατ. πέρυσι.

Όσον αφορά στη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, το 2009 ο κύκλος εργασιών της διαμορφθώθηκε στα € 339,4 εκατ. έναντι € 381,5 εκατ. το 2008, μείωση που αποδίδεται κυρίως σε χρονική υστέρηση εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων. Επισημαίνεται ωστόσο, η σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο Β' εξάμηνο (233,4% αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το Α΄εξάμηνο), τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια στο βαθμό που ενισχύεται σταδιακά η υλοποίηση του back-log ρεκόρ της εταιρίας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 60,6 εκατ. από € 66,8 εκατ. πέρυσι. Οπως επισημαίνει ο όμιλιος, το περιθώριο κέρδους EBITDA διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (17,9%), τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό, παρά την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, αλλά και την απουσία σημαντικών αμυντικών έργων για το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά διαμορφώθηκαν σε € 35,2 εκατ. έναντι € 41,4 εκατ. το 2008. Τέλος, η καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ διαμορφώθηκε σε € 21 εκατ. στο τέλος του 2009.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του 2009 η ΜΕΤΚΑ ακολούθησε πιστά τη στρατηγική διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου της και σήμερα, μετά την πρόσφατη υπογραφή του δεύτερου έργου στην Τουρκία, διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο έργων ύψους € 2,1 δισ., εκ των οποίων άνω του 80% αφορούν δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Για την πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa Hellas, ο όμιλος αναφέρει ότι η συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωση της ικανότητας του Ομίλου να επωφελείται από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία και σηματοδοτεί την εδραίωση του στη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας στη χώρα (1,2 GW σε εμπορική λειτουργία έως το 2011). Διασφαλίζεται επομένως, το απαιτούμενο κρίσιμο μέγεθος για την αποκόμιση σημαντικών κερδών εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και της δυνατότητας εναλλακτικής επιλογής της πρώτης ύλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της προμήθειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ



Σχολιασμένα