ABB Ltd. : Προς πώληση των τμημάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 10:08

Η ABB Ltd., της οποίας οι μετοχές σημείωσαν απώλειες σε ποσοστό της τάξης του 69% αυτήν την εβδομάδα, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση των μονάδων επεξεργασίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών, μετά τη διεύρυνση των ζημιών της το τρέχον τρίμηνο.

Οι ζημίες της εταιρείας αυξήθηκαν στα 183 εκατ. δολ. από 13 εκατ. δολ. που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, δήλωσε ο Chief Executive Officer (CEO), Juergen Dormann. Ο Dormann, ο οποίος εγκατέλειψε τον στόχο για τα καθαρά κέρδη του έτους αυτήν την εβδομάδα, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του τμήματος παραγωγής ενεργείας της ΑΒΒ Ltd., το οποίο εμφανίζει ετήσια έσοδα 3,5 δισ. δολ. και απασχολεί 12.000 ανθρώπους, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα και να πληρώσει το χρέος της. Στόχος του είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 800 εκατ. δολ. σε χρονικό διάστημα 18 μηνών με την αναδιοργάνωση της κύριας δραστηριότητας της εταιρείας, την οποία θα χωρίσει στα δύο, στο τμήμα των καλωδίων και στο τμήμα των ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία.

Το χρέος της ΑΒΒ Ltd. αυξήθηκε στα 5,5 δισ. δολ. από 5,2 δισ. δολ., ενώ έχει καταβάλει 54 εκατ. δολ. σε αποζημιώσεις από τις απαιτήσεις για την μόλυνση από τον άσβεστο, έναντι 55 εκατ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο. Η ρευστότητά της ήταν 3,9 δισ. δολ. στις 30 Σεπτεμβρίου του 2002, έναντι 4,6 δισ. δολ. που ήταν τον Ιούνιο.

Οι μετοχές της είχαν τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη Swiss Market Index. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει μειωθεί στο 1,8 δισ. ελβετικά φράγκα (1,2 δισ. δολ.) από 57 δισ. ελβετικά φράγκα που ήταν προ τριετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα