Ανοίγει ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων

Κυριακή, 04 Απριλίου 2010 10:56
UPD:11:26

Σε Διυπουργική Επιτροπή μετά το Πάσχα αναμένεται να τεθεί το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή κατά τους θερινούς μήνες.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ξεκινούσε το φθινόπωρο, όμως η πίεση των Βρυξελλών για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και άμεση δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η αρχή αναμένεται να γίνει από τις μεταφορές και τα φορτηγά, σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα ταξί, ενώ ο πρώτος «κύκλος» θα κλείσει με τα φαρμακεία με δεδομένες και τις υπόλοιπες αλλαγές που δρομολογούνται όσον αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει αποφασιστεί όπως η επιλογή των κλάδων γίνεται με δύο συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν αφενός το οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος, αφετέρου τις δυνατότητες ομαλής μετάβασης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων και η κατάργηση των περιορισμών, θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και την έλευση ξένων κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τουρισμό (αναβάθμιση υπηρεσιών, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας), στην υγεία (δημιουργία κέντρων αποκατάστασης για αλλοδαπούς που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και επιθυμούν να διαβιούν στην Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρόνου) στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, καθιστώντας έτσι εφικτή τη μετάβαση από το παλαιό αναπτυξιακό πρότυπο στο νέο.

Γιώργος Κασιμάτης: «Ναι» στην απελευθέρωση

«Ναι» στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και πάνω απ' όλα πειθαρχία στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ΚΕΕΕ , κ. Γιώργος Κασιμάτης.

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Κασιμάτης υπογραμμίζει στη δήλωσή του: «Νομίζω ότι πρέπει κάποτε να πειθαρχήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μην πληρώνει η χώρα μας πρόστιμο κάθε φορά.

Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου να απελευθερωθούν, να ανοίξουν δηλαδή, μια σειρά κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται για συμφωνία που έχουμε υπογράψει και φυσικά έχουμε αποδεχθεί από την κοινότητα και κάποια στιγμή η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει πράξη και στη χώρα μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα