Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου με Γ. Προβόπουλο

Χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του πακέτου στήριξης ζητούν οι τράπεζες
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 12:05
UPD:14:24

Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον υπουργό για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες.

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μία μέρα μετά την εκτόξευση του spread πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον υπουργό για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών και για το αίτημα λήψης των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ που έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Το εν λόγω σκέλος του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ενεργοποιήθηκε εκ νέου με υπουργική απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι τράπεζες ζήτησαν να κάνουν χρήση ων αδιάθετων κεφαλαίων του σχεδίου στήριξης των 28 δισ. ευρώ. «Οι τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα του σχεδίου στήριξης», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ.

Περίπου 17 δισ. ευρώ, κυρίως κρατικές εγγυήσεις, παραμένουν αδιάθετα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ που ενεργοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολο Ταμβακάκη.

ΟΟΣΑ: «Πολύ δυνατά» τα μέτρα της Ελλάδας

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης του χρέους της εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντόαν, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Σε περιόδους κρίσης, η πρωταρχική ευθύνη είναι των κυβερνήσεων», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας (των κυβερνήσεων στην ευρωζώνη), αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα το αντιμετωπίσουν...Η Ευρώπη έχει ήδη βοηθήσει», δήλωσε ο Παντόαν, χαρακτηρίζοντας «πολύ δυνατά» τα μέτρα της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι από το 2011 οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν να αποσύρουν τα προγράμματα στήριξης που ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης το 2008 και το 2009. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις αφήνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιθώρια κινήσεων.

Ο Παντόαν πρόσθεσε ότι ευρωζώνη θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ. «Φυσικά και βλέπουμε μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα ευρώ πιο αδύναμο από αυτό που υπήρχε, ας πούμε, πριν από μερικούς μήνες», είπε. «Και αυτό θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση της αναπροσαρμογής της πλειάδας των συναλλαγματικών ισοτιμιών παγκοσμίως.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα