Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 06:35
UPD:10:31
A- A A+

Προτάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των δαπανών του προϋπολογισμού σε μηναία βάση αλλά και για τον προσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων σε τομείς με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αναμένεται να υποβάλει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομιών, το ΔΝΤ κατά την επίσκεψη τεχνικής βοήθειας αναμένεται να αναλύσει και να προβεί σε προτάσεις σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας. Συγκεκριμένα οι προτάσεις θα αφορούν:

Όσον αφορά σε θέματα προϋπολογισμού

- Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, σε συνέχεια της δημιουργίας των μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας, όπου οι δαπάνες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Στόχος η αποτροπή υπερβάσεων πέραν των εγκριθέντων, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών.

- Διαφάνεια και αξιοπιστία δημοσιονομικών στοιχείων. Δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αναλυτικών στοιχείων μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο σύνολο και κατά Υπουργείο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

- Υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο. Τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών κονδυλίων και προγραμμάτων, ενσωματώνοντας οριζόντιες οδηγίες μείωσης δαπανών.

- Εκσυγχρονισμός και λογιστική παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού on line, μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στο σκέλος δαπανών και εσόδων.

- Επέκταση εισαγωγής στοιχείων προϋπολογισμού προγραμμάτων και τυπολογίας προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης κατάρτιση και εφαρμογή του προϋπολογισμού 2012 ως προϋπολογισμού προγραμμάτων.

- Υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Νόμου για το Δημόσιο Λογιστικό, για να ανταπεξέλθει στη νέα αποστολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων.

- Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.

Όσον αφορά στα θέματα φορολογίας:

- Τον τρόπο κατάρτισης και το περιεχόμενο στρατηγικών προγραμμάτων φορολογικής πολιτικής, καθώς και απολογιστικών εκθέσεων σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους.

- Τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης (φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή) και τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση.

- Συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής ανά κατηγορία φόρου.

- Συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων.

- Ικανότητα ελέγχου και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.

- Διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μηχανισμοί είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων.

- Οργανόγραμμα και κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης.

- Διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή (και συνολικά) και παραγόμενο έργο.

Καθησυχαστικός ο ΥΠΟΙΚ για τα spreads

Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega τόνισε πως ο μηχανισμός αυτός φτιάχτηκε για την περίπτωση που χρειαστεί, επισήμανε όμως πως «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος στη χθεσινή εκτίναξη των spreads (σ.σ. επιτόκιο δανεισμού) του 10ετούς ομολόγου, αν και παραδέχθηκε πως επρόκειτο για μια «πολύ κακή μέρα για τα ελληνικά ομόλογα» εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως δεν βγήκαμε σήμερα να δανειστούμε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε αυτή την άνοδο σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων σε «υποτιθέμενες δηλώσεις» περί πρόθεσης της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία στήριξης από ΕΕ-ΔΝΤ, προκειμένου να παρακαμφθεί το ΔΝΤ φοβούμενη σκληρούς όρους του Ταμείου. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν έγιναν αυτές οι δηλώσεις, σημειώνοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση «είναι παντελώς ανυπόστατες».

Παρά το ότι τόνισε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό να δανειζόμαστε με αυτά τα επιτόκια, επισήμανε πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μετέπειτα πορεία σημειώνοντας πως θα φανεί πως ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους μας.

«Οχι» σε νέα μέτρα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 από πλευράς Εurostat, δεν απέκλεισε μια οριακή αύξηση, υπογραμμίζοντας όμως πως δεν μιλάμε για πολύ μεγάλες αλλαγές. Τόνισε μάλιστα πως μια τέτοια αναθεώρηση δεν θα επηρεάσει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% το 2010 ενώ διαβεβαίωσε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα φέτος.

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται τα συνδικάτα

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται τα συνδικάτα, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα στα εισοδήματα, αλλά και εν όψει των αλλαγών που θα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξετάζουν νέες κινητοποιήσεις, με χρονικό ορίζοντα κορύφωσης την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συλλαλητηρίου αύριο το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης στις 20 ή στις 21 του μήνα.

Επιδίωξη είναι να υπάρξει συντονισμός δράσης με τη ΓΣΕΕ, η διοίκηση της οποίας θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, προετοιμάζει συλλαλητήριο για την Πέμπτη, στις 7.30 στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς