ΕΣΕΕ: Υποτυπώδη τα αναπτυξιακά κίνητρα του φορολογικού ν/σ

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 13:09

Το κεφάλαιο «Ανάπτυξη» στο νέο φορολογικό ν/σχ είναι σύντομο, υποτυπώδες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο για τους εμπόρους της αγοράς, παρατηρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Επισημαίνει ακόμα ότι χωρίς ανάπτυξη η δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους της χώρας μας απομακρύνεται συνεχώς.

Σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία τονίζει ακόμα πως το ελληνικό εμπόριο αξιολογεί τα αναπτυξιακά κίνητρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Z΄ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ως «πολύ κατώτερα των αναγκών των επιχειρήσεων».

Αναφορικά με το άρθρο 6 και την προβληματική επέκταση της παρακράτησης του φόρου 8% στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι θα ανακληθεί και θα επανεξεταστεί σε δικαιότερη βάση το καλοκαίρι στον 2ο κύκλο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων μαζί με την σταδιακή κατάργηση του Κ.Β.Σ.

Επιπλέον σημειώνει ότι θεωρεί απαραίτητο στις ύστατες διορθωτικές αλλαγές να συμπεριληφθούν επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα με την δημιουργία και αξιοποίηση αφορολόγητου αποθεματικού στις πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Επιπρόσθετα τονίζουμε, ότι η δομή της ελληνικής αγοράς χρειάζεται φορολογικά κίνητρα συγχώνευσης μικρών επιχειρήσεων αλλά και μεταβίβασης οικογενειακών επιχειρήσεων από την μια γενιά στην άλλη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και το εξής: Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων εξοντωτικών ποινών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ίσως πραγματική μεταρρύθμιση και αποτελεσματικότερη λύση να αποτελούσε η παροχή κινήτρων με την εφαρμογή ενός «point system» επιβράβευσης στους συνεπείς φορολογούμενους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα