ΗΠΑ: Χάσμα γενεών και στην αναζήτηση εργασίας

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 14:58

Οι γηραιότεροι εργαζόμενοι είτε αναβάλλουν τη συνταξιοδότησή τους είτε βγαίνουν στην αγορά εργασίας για να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσε η ύφεση, με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους ενήλικες να περιορίζονται σημαντικά.

Οι νέοι εργαζόμενοι εκτοπίζονται από τους παλαιότερους στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σύμφωνα με το Reuters.

Οι γηραιότεροι εργαζόμενοι είτε αναβάλλουν τη συνταξιοδότησή τους είτε βγαίνουν στην αγορά εργασίας για να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσε η ύφεση, με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους ενήλικες να περιορίζονται σημαντικά, σημειώνει η έκθεση.

Συγκεκριμένα, το εργατικό δυναμικό υποχώρησε κατά 6,3% όσον αφορά στους νέους εργαζομένους, αλλά αυξήθηκε κατά 8,5% για τους εργαζομένους άνω των 55 ετών το διάστημα 2007-2010.

«Η κατάσταση έχει περιπλακεί –οι μεγαλύτεροι αποδεικνύονται πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την ανεργία από τους νέους εργαζομένους. Χωρίς μεγάλη προϋπηρεσία, πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται καν επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει για αυτούς ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

Αντίθετη γνώμη έχει, ωστόσο, ο μη κυβερνητικός οργανισμός AARP, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας μετά το 2007 έχουν επιδεινωθεί περισσότερο για τους μεσήλικες παρά για τους νέους.

«Δεν προσλαμβάνονται μεγαλύτεροι στη θέση των νεότερων, παρότι πολλές φορές έχουν μείνει άνεργοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», επισημαίνει. «Ένα μέρος της αύξησης οφείλεται, επίσης, και στο ότι οι σημερινοί μεσήλικες είναι η γενιά του baby boom, οπότε είναι περισσότεροι», προσθέτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα