Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο.
Η NΔ υπερψήφισε περίπου το ένα τρίτο των άρθρων, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάποια άλλα στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου, ζητώντας παράλληλα αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τα κριτήρια διαβίωσης, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για κάθε ένα από τα άρθρα στην Ολομέλεια, αφού εξετάσει τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου.
Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως, αν και συμφωνεί με κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις καταψηφίζει όλες, εκφράζοντας την εναντίωσή του στο πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «διακρίνεται για τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοοφειλέτες».
Κατά την συζήτηση των 91 άρθρων του νομοσχεδίου, όπως επίσης και τροπολογίας που αφορά τους ελληνικούς αερολιμένες, ο υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε την ίδια κριτική που δέχθηκε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις: Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, εκφράστηκε αντίθεση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας («χαριστική βολή στον κατασκευαστικό κλάδο» είχε χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου). Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου, πέρασε στην αντεπίθεση, σημειώνοντας πως «κάποια κόμματα, είναι προφανές ότι προσπαθούν να ελαφρύνουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς είναι αδύνατον να πειστεί κάποιος Έλληνας, πως ένα ακίνητο αξίας πάνω από 600.000 ευρώ, είναι μικρή περιουσία. Δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό».
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, εκφράστηκε επίσης η αντίθεση στη ρύθμιση (αρ. 62) που καταργεί την απαλλαγή από ΦΠΑ, των υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, περιοριζόμενη μονάχα σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και μη κερδοσκοπικούς. «Στην πράξη αυτό που θα γίνει, θα είναι να έχουν ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξης 10% τα ιατρικά κέντρα, το Δημόσιο δεν θα πάρει δραχμή και θα υπάρχει μια τεράστια επιβάρυνση 10% στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι πελάτες των ιατρικών αυτών κέντρων» εκτίμησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.
«Να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την επιβάρυνση ΦΠΑ για τις ιδιωτικές κλινικές» ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης. «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει αντίστοιχη εσωτερική φορολογική κατανομή, ώστε να μην περαστεί το ΦΠΑ στους ασφαλιστικούς οργανισμούς» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, στο επιχείρημα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι το νομοσχέδιο είναι «αντιαναπτυξιακό», καθώς τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης είναι λίγα συγκριτικά με τον όγκο του νομοσχεδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως «τα αναπτυξιακά κίνητρα δεν τα μετρά κανείς με τις σελίδες που καταλαμβάνουν. Θα βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν να στήσουν μια δουλειά, ενώ έχουν να κάνουν και με την μείωση της φορολογίας στα αναδιανεμόμενα κέρδη».
Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησε το απόγευμα στα Προπύλαια το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους στο σύμφωνο σταθερότητας και δήλωσαν ότι με τον μαζικό απεργιακό αγώνα θα τεθεί φραγμός στο μεσαίωνα που προσπαθεί να μας επιβάλλει η ΕΕ.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υποστήριξαν, αποτελεί σύνολο αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προκαλούν οργή και αγανάκτηση, είτε από την πλευρά της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων είτε από αυτήν που αφορά τις παραπέρα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο. Τόνισαν ότι δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση και αναμονή, ζήτησαν να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο και να σταματήσει η λεηλασία των εισοδημάτων. Επίσης ζήτησαν γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Oι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, να υπάρξει γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τέλος να αυξηθεί η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου που είναι και υπεύθυνο για την κρίση.
Διαδήλωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν και εργαζόμενοι και νεολαίοι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ, με βασικό σύνθημα "καμία θυσία για την πλουτοκρατία". Στη διαδήλωση παρέστη πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν η Αλέκα Παπαρήγα.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα μετά τους έμμεσους φόρους που παίρνει η κυβέρνηση και υπογράμμισαν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη για την καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας ,21 και 22 Απριλίου, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή των ΣΣΕ και να μην περάσουν τα "βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα".
Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως "με τα σπρέντς και τα επιτόκια και τα άλλα παρόμοια παίζουν κυριολεκτικά πινγκ πονγκ στις πλάτες του λαού. Ο λαός θα δεχθεί να σκύψει ακόμα περισσότερο, θα δεχθεί αυτό το παιχνίδι που στόχο έχει να τον ληστέψουν 100% για να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία; Είμαστε αισιόδοξοι για το μεγάλο όχι του λαού".
Οι ομιλητές Παναγιώτης Γαλανόπουλος από την ΠΑΣΕΒΕ και η Ελσα Ζαμπέτα από την ομοσπονδία λογιστών αφού αναφέρθηκαν στα επί μέρους ζητήματα του κλάδου τους που πλήττονται περισσότερο με το νέο νομοσχέδιο δήλωσαν ότι "ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την βάρβαρη πολιτική και τη λεηλασία της ζωής μας. Η μόνη διέξοδος είναι η πάλη για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς εκμετάλλευση. Το χρωστάμε σε εμάς και τα παιδιά μας. Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα θα μας ζητήσουν και άλλα. Σήμερα θέλουν θυσίες για τη μείωση του ελλείμματος , αύριο θα θέλουν θυσίες για το μηδενισμό του μεθαύριο για την αποφυγή νέου δανεισμού. Αυτοί που δημιούργησαν το έλλειμμα αυτοί να πληρώσουν". Αφού προέτρεψαν τους εργαζόμενους να ανατρέψουν κάθε αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική ζήτησαν:
-Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%
-Να καταργηθούν οι άμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής , εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
-Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στις 40.000 ευρώ και από 5.000 για κάθε παιδί
-Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ