Ανοδος του αργού

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 05:26
UPD:06:13

Aνοδικά για πρώτη φορά σε τρεις μέρες κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς η ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας καταλάγιασαν και οι καλύτερες από το αναμενόμενο λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τόνωσαν την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και αύξησαν τη ζήτηση του καυσίμου.

Το πετρέλαιο περιόρισε τις χθεσινές του απώλειες καθώς οι πωλήσεις σε 31 πολυκαταστήματα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκαν 9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 1999, σύμφωνα με την ανακοίνωση του International Council of Shopping Centers στη Νέα Υόρκη. Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 84,5% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που πέρασε, με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 43 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 85,82 δολ. το βαρέλι, και διαπραγματεύθηκε στα 85,80 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:58 π.μ. στο Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 49 σεντς, φθάνοντας στα 85,39 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο οδεύει να σημειώσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο 1%.

Χθες το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά μετά την αύξηση των αιτήσεων για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ και εν μέσω εικασιών ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε 1 σεντ κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου σε 11 μήνες πριν διαγράψει τις απώλειές του μετά τη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ότι το πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα της χώρας μειώθηκε και τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά για έξι μέρες από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου μετά τις εκθέσεις που έδειξε αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ και ανάπτυξη του κλάδου παροχής υπηρεσιών.

Η Αγκόλα που συναγωνίζεται τη Νιγηρία ως η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός της Αφρικής, θεωρεί ότι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου θα αυξήσουν την παραγωγή αργού κατά 16% το επόμενο έτος. Η παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει τα 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2011, έναντι 1,9 εκατ. βαρελιών που είναι σήμερα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ανιμπαλ Οκτάβιο ντα Σίλβα σε σύσκεψη στο Κέϊπ Τάουν.

Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να διατηρήσει σταθερές τις εξαγωγές τις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με την Oil Movements. Ο Οργανισμός που προμηθεύει τον κόσμο με το 40% του αργού πετρελαίου θα εξάγει 23,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως την παραπάνω χρονική περίοδο, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από τον μήνα που έληξε στις 27 Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία σύμβουλος στην έκθεσή της. Η τελευταία δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία του Εκουαδόρ και της Αγκόλας.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου αναρριχήθηκε 37 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 85,18 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 78 σεντς, ποσοστό 0,9%, κλείνοντας στα 84,81 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα