Υποχωρεί το γιέν

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 05:42
UPD:06:13

Πτωτικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ καθώς οι ενδείξεις βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και οι εικασίες ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την χρεοκοπία περιόρισαν τη ζήτηση για την ασφάλεια του ιαπωνικού νομίσματος.

Το γιέν υποχώρησε έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου πριν από τις σημερινές εκθέσεις που οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα δείξουν ανάκαμψη των γερμανικών εξαγωγών τον Φεβρουάριο και αύξηση των τιμών παραγωγού στη Βρετανία, τα μέγιστα από τον Δεκέμβριο του 2008. Το δολάριο της Αυστραλίας όδευε για δεύτερη εβδομάδα ανόδου έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού αυτήν την εβδομάδα, διευρύνοντας το πλεονέκτημα της απόδοσης τα μέγιστα από το 2008.

Το γιέν υποχώρησε στα 124,94 ανά ευρώ στις 11:04 π.μ. στο Τόκιο από 124,75 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε 0,1%. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 94,61 ανά δολάριο από 93,38, περιορίζοντας την εβδομαδιαία του άνοδο στο 1,2%. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3359 έναντι του δολαρίου από 1,3361.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 4% τον Φεβρουάριο μετά από υποχώρηση 6,4% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένα στοιχεία). Το κόστος των καταναλωτικών αγαθών στη Βρετανία αυξήθηκε ετησίως 4,4% τον Μάρτιο από 4,1% τον Φεβρουάριο.

Το ευρώ περιόρισε τις απώλειες τεσσάρων ημερών χθες καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας. Ο κ. Τρισέ παραχώρησε συνέντευξη μετά την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 1%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μιλήσει και αύριο στην Πάρμα της Ιταλίας.

Στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε 40% στα 4,3 δισ. ευρώ (5,7 δισ. δολ.) από 7,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το ευρώ ακόμα οδεύει να σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες έναντι του δολαρίου και του γιέν εν μέσω διόγκωσης των ανησυχιών ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού το οποίο παραμένει κοντά στο 13% του ΑΕΠ.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 12 εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας στο 4,25% στις 6 Απριλίου.

Η επιπλέον απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας της Αυστραλίας αυξήθηκε 398 μονάδες βάσης στις 7 Απριλίου, τα μέγιστα από τον Ιούλιο του 2008.

Το νόμισμα της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 92,84 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 92,88 σεντς χθες. Στις 7 Απριλίου αναρριχήθηκε στα 92,98 σεντς, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιανουαρίου.

Για δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο οδεύει και το δολάριο του Καναδά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας αποκτά δυναμική.

Η απασχόληση στον Καναδά αυξήθηκε κατά 26.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο μήνα, και ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 8,1% τον Μάρτιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία τον περασμένο μήνα.

Το δολάριο του Καναδά διαπραγματεύθηκε στο 1,0015 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 1,0021 που ήταν χθες. Στις 6 Απριλίου τα νομίσματα είχαν σχεδόν την ίδια αξία για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008. Το ίδιο συνέβη και στις 7 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα