Υποχωρεί το spread

Θετικά «βλέπουν» οι χρηματιστηριακές τη συμφωνία
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 10:23
UPD:13:47

Πτώση σημειώνει σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bund στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup για χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread υποχωρούσε νωρίτερα στις 334 μονάδες βάσης – στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου – από περίπου 409 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε περίπου 60 μονάδες βάσης στο 6,6%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν χθες μηχανισμό έκτακτης βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει προς το παρόν την ενεργοποίησή του.

Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί μέσω διμερών δανείων που θα συνάψει η Ελλάδα με όλα τα κράτη – μέλη, με επιτόκιο 5%. Ποσό περίπου 15 δισ. ευρώ θα δοθεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σημαντική πτώση παρουσιάζει σήμερα και η απόδοση των ετήσιων Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα πραγματοποιήσει την Τρίτη δημοπρασία ΕΓΔ εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση των 12μηνων ΕΓΔ υποχώρησε νωρίτερα κατά 268 μονάδες βάσης περίπου στο 5,28%, μετά την ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων η οποία είχε αντιστραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στην δημοπράτηση των ΕΓΔ την Τρίτη θα είναι χαμηλότερο.

«Η απόδοση στην αυριανή δημοπράτηση των ΕΓΔ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,5%-5,5%, εκεί βρίσκονται οι τιμές bid και offer για τα ΕΓΔ τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας», δήλωσε υψηλόβαθμος διαπραγματευτής σε ελληνική τράπεζα.

Nomura: «Αναμφίβολα θετική» η συμφωνία για την Ελλάδα

«Αναμφίβολα θετική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup η χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura, η οποία υποστηρίζει ότι το πόρισμα των Ευρωπαίων ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία της ευρωζώνης και κατά προέκταση την αξιοπιστία του ίδιου του ευρώ.

«Παρότι είναι πολύ πιθανό τα επιτόκια να υποχωρήσουν σημαντικά ώστε ο δανεισμός [από τις αγορές] να ξαναγίνει ελκυστικός για την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα ζητήσει και θα λάβει την οικονομική αυτή βοήθεια», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Αυτό που μένει να δούμε, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ιαπωνική χρηματιστηριακή, είναι εάν ο εν λόγω μηχανισμός είναι αρκετός για να διασκεδάσει τους φόβους εκείνων που εκφράζουν δυσπιστία όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

Επίσης, αναφερόμενη στα πιθανά νομικά κωλύματα που ενδέχεται να συνεπάγονται οι όροι του δανείου, η Nomura κάνει λόγο για εμπόδια σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για τη διάθεση του πακέτου.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία εμμένει στην άποψή της ότι η ευρωζώνη δεν είναι πιθανό να επιτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας – γεγονός που επιβεβαιώνεται από την τελευταία απόφαση των Ευρωπαίων, όπως υποστηρίζει.

Merit: Η ιδέα στήριξης της Ελλάδας παίρνει σάρκα και οστά

Η «ιδέα» στήριξης της Ελλάδος μέσω Bailout παίρνει σάρκα οστά πλέον με ένα πακέτο στήριξης που έχει συγκεκριμένους όρους βοήθειας, εφόσον αυτό ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, επισημαίνει η Merit XAEΠEY στο σημερινό της σχόλιο.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις της που έρχονταν σε αντίθεση με επώνυμες εκτιμήσεις, οι οποίες υποστήριζαν την εφικτή διαχείριση του χρέους με επιτόκια αγοράς ακόμα και με 7%.

«Από τις αρχές Μαρτίου (βλ. Σχόλιο Αγοράς 03/03) τονίσαμε ότι η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν αντέχει επιτόκια τόσο υψηλά και ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις που δεχόμασταν θα μπορούσαν να εκτονωθούν μόνο με ένα επιτόκιο πέριξ του 5%», αναφέρει η Merit.

Η εταιρεία επισημαίνει πάντως ότι η χθεσινοβραδινή λύση σωτηρίας πρέπει να συνδυαστεί οπωσδήποτε με τη λήψη των απαραίτητων διαρθρωτικών και αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρων.

Όπως σημειώνει, ο επικείμενος δανεισμός της χώρας πλέον θα αποτελέσει το απόλυτο crash test για την άμεση ή μη ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας και στη περίπτωση που πραγματοποιηθεί με ένα βιώσιμο επιτόκιο θα εκτονώσει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε spreads και χρηματιστήριο.

Όσον αφορά στο ΧΑ βλέπει ότι επιβεβαιώνεται η θέση της ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά είχε προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της χώρας και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δει τα χαμηλά της ενάτης Μαρτίου του περσινού έτους.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η αγορά θα διατηρήσει ένα θετικό momentum το οποίο θα είναι sharp and short και ότι δεν συνίσταται η αγελαία πώληση τίτλων όπως π.χ. της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, της ALPHA BANK, της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, του ΟΠΑΠ, του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ και της ΤΙΤΑΝ σε επίπεδα χαμηλότερα του κλεισίματος της 08/04 γενικότερα», αναφέρει η Merit στο σχόλιό της.

Τεχνικά βλέπει ότι στην περίπτωση που ο τζίρος προσεγγίσει και ξεπεράσει τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ ο γενικός δείκτης θα προσεγγίσει αρχικά τα επίπεδα των 2.070 μονάδων και στη συνέχεια θα κινηθεί για να περάσει την απροσπέλαστη (το τελευταίο τρίμηνο) αντίσταση των 2.170 μονάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα