Από τον Πιερ Μπριανσόν
Επιτέλους φως. Τα μέλη της ευρωζώνης τελικά καθόρισαν λεπτομερώς τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. Μέχρι και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μπορούν να προσφερθούν για τρία χρόνια με επιτόκιο 5,3% και το ΔΝΤ να προσφέρει άλλα 15 δισεκατομμύρια με χαμηλότερο επιτόκιο.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να ελπίζει ότι η ανακοίνωση και μόνο των λεπτομερειών του πακέτου διάσωσης θα είναι αρκετή για να συρρικνώσει το τεράστιο spread που πληρώνει για το χρέος της, ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το πακέτο. Αυτή είναι μία λογική φιλοδοξία – ιδίως καθώς το πακέτο θεωρείται λύση έσχατης ανάγκης και η Γερμανία, που έχει σημαντικές τοπικές εκλογές στις 9 Μαΐου, δεν αναμένεται να υποκύψει πριν από τότε.
Οι άμεσες αντιδράσεις ήταν θετικές. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων συρρικνώθηκαν κατά μία ολόκληρη μονάδα στο 6,4%. Αλλά αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό σε μακροπρόθεσμη βάση. Και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη δοκιμασία των αγορών εντός του μηνός – και πιθανώς για τα επόμενα χρόνια –, προτού η προοπτική της χρεοκοπίας αποσυρθεί οριστικά από το τραπέζι.
Το βασικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στο τι σημαίνει ο όρος «μη επιδοτούμενα» επιτόκια. Αυτή ήταν μία από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Γερμανία για να δώσει το πράσινο φως στο πλαίσιο της συμφωνίας στις 25 Μαρτίου. Από τότε, οι συνεχείς διαφορές για το τι ακριβώς σήμαινε αυτός ο όρος συνέβαλαν στην κλιμάκωση των ελληνικών spread. Η Γερμανία ήθελε να πληρώσει η Ελλάδα επιτόκια στα επίπεδα της αγοράς, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ θεωρούσε ότι ο όρος «μη επιδοτούμενα» σήμαινε απλώς επιτόκια στα επίπεδα της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Ο συμβιβασμός είναι λογικός: για δάνεια με σταθερό επιτόκιο, η Ελλάδα θα χρεωθεί με το Euribor τριετίας συν 3,5% ή 5,3% στις τρέχουσες συνθήκες. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις στα γερμανικά και γαλλικά τριετή ομόλογα είναι περίπου 1,5%, πρόκειται για σημαντική ποινή, αλλά όχι και θανάσιμη. Μόλις προσθέσουμε στην εξίσωση και το φθηνό χρήμα του ΔΝΤ, το μεικτό επιτόκιο για όλο το πρόγραμμα διάσωσης κατεβαίνει στο 4,5%.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Γολγοθά του μεγάλου και αυξανόμενου χρέους και της μη ανταγωνιστικής οικονομίας της Ελλάδας. Αλλά τουλάχιστον ξέρει τι μπορεί να περιμένει τελικά από τους συμμάχους του.