Θαπατέρο: Μείωση του χρέους με οποιοδήποτε τίμημα

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 12:00

Τη δέσμευση πως η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους με οποιοδήποτε τίμημα, ανέλαβε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

«Θα κριθούμε ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπονται από το πρόγραμμα αυτό, θα το πράξουμε οπωσδήποτε, με οποιοδήποτε τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου πρόγραμμα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2010-2013. Στόχος είναι ο περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, από 11,2% που έφθασε το 2009.

«Εάν χρειασθεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περικοπές (των δαπανών) ή να απαιτήσουμε περισσότερη λιτότητα, θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο Θαπατέρο, τη στιγμή που ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ισπανίας να εξυγιάνει τις δημοσιονομικές της δαπάνες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι ως τις εκλογές του 2012 η πολιτική του θα επικεντρωθεί στη λιτότητα και την περικοπή δαπανών. «Μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις μας για τη μείωση του ελλείμματος κατά το 2010 έχουν απολύτως τηρηθεί», συμπλήρωσε.

Η Ισπανία, η οποία επλήγη από τη διεθνή οικονομική κρίση και την έκρηξη της ισπανικής στεγαστικής φούσκας, βρίσκεται σε ύφεση από το τέλος του 2008 και γνώρισε έκρηξη της ανεργίας, που πλέον βρίσκεται στο 19% του ενεργού πληθυσμού.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση υιοθέτησε επίσης πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, που θα εφαρμοσθεί το καλοκαίρι.

«Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις. Μπορώ να σας πω ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν προκάλεσε τις επευφημίες του κόσμου», σημείωσε ο Θαπατέρο, ο οποίος έχει καλέσει σε διαβουλεύσεις τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στον τομέα της απασχόλησης και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στους εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου και τους συμβασιούχους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα