Merit: Η ιδέα στήριξης της Ελλάδας παίρνει σάρκα και οστά

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 11:34
A- A A+

Η «ιδέα» στήριξης της Ελλάδος μέσω Bailout παίρνει σάρκα οστά πλέον με ένα πακέτο στήριξης που έχει συγκεκριμένους όρους βοήθειας, εφόσον αυτό ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, επισημαίνει η Merit XAEΠEY στο σημερινό της σχόλιο.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις της που έρχονταν σε αντίθεση με επώνυμες εκτιμήσεις, οι οποίες υποστήριζαν την εφικτή διαχείριση του χρέους με επιτόκια αγοράς ακόμα και με 7%.

«Από τις αρχές Μαρτίου (βλ. Σχόλιο Αγοράς 03/03) τονίσαμε ότι η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν αντέχει επιτόκια τόσο υψηλά και ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις που δεχόμασταν θα μπορούσαν να εκτονωθούν μόνο με ένα επιτόκιο πέριξ του 5%», αναφέρει η Merit.

Η εταιρεία επισημαίνει πάντως ότι η χθεσινοβραδινή λύση σωτηρίας πρέπει να συνδυαστεί οπωσδήποτε με τη λήψη των απαραίτητων διαρθρωτικών και αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρων.

Όπως σημειώνει, ο επικείμενος δανεισμός της χώρας πλέον θα αποτελέσει το απόλυτο crash test για την άμεση ή μη ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας και στη περίπτωση που πραγματοποιηθεί με ένα βιώσιμο επιτόκιο θα εκτονώσει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε spreads και χρηματιστήριο.

Όσον αφορά στο ΧΑ βλέπει ότι επιβεβαιώνεται η θέση της ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά είχε προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της χώρας και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δει τα χαμηλά της ενάτης Μαρτίου του περσινού έτους.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η αγορά θα διατηρήσει ένα θετικό momentum το οποίο θα είναι sharp and short και ότι δεν συνίσταται η αγελαία πώληση τίτλων όπως π.χ. της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, της ALPHA BANK, της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, του ΟΠΑΠ, του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ και της ΤΙΤΑΝ σε επίπεδα χαμηλότερα του κλεισίματος της 08/04 γενικότερα», αναφέρει η Merit στο σχόλιό της.

Τεχνικά βλέπει ότι στην περίπτωση που ο τζίρος προσεγγίσει και ξεπεράσει τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ ο γενικός δείκτης θα προσεγγίσει αρχικά τα επίπεδα των 2.070 μονάδων και στη συνέχεια θα κινηθεί για να περάσει την απροσπέλαστη (το τελευταίο τρίμηνο) αντίσταση των 2.170 μονάδων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV