Κομισιόν: Εικασίες τα περί συνολικής χορήγησης 80 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 14:54
UPD:15:10

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το σύνολο των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν εντός τριών ετών στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, εφόσον αυτός ενεργοποιηθεί.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο, χαρακτηρίζοντας «καθαρή εικασία» τον αριθμό των 80 δισεκατομυρίων ευρώ που αναφέρεται από τον ελληνικό Τύπο για το σύνολο της βοήθειας που θα αποδεσμευθεί.

«Ο μοναδικός αριθμός που βρίσκεται προς το παρόν στο τραπέζι είναι μια γραμμή δανείων 30 δισεκατομμυρίων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ για την πρώτη χρονιά ... Το συνολικό ποσό των δανείων της ευρωζώνης «θα μπορούσε να αυξηθεί αν ληφθεί υπόψη η δεύτερη και η τρίτη χρονιά, όμως αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί» σημείωσε.

Εξάλλου «έγκειται στο ΔΝΤ να πει πόσα θα βάλουν» υπενθύμισε, υπογραμμίζοντας ότι «περιμένει να γίνει αυτό σύντομα»

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτήθηκε σχετικά, διέψευσε πάντως ότι η συνολική βοήθεια έχει προσδιοριστεί αριθμητικά στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια σύνοδος εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών καλούνται να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης. Τόνισε ωστόσο ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα ούτε δηλώσεις.

Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες, από νομικής άποψης, να συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης, και αν έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η πολιτική βούληση όλων είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε χθες με τη δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης ότι θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από νομικής πλευράς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα