Ικανοποίηση επικρατεί στην Ευρωζώνη και στην κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που το ζητήσει η χώρα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτείται η σύγκληση συνόδου κορυφής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Η Γερμανία, η οποία αναγκάστηκε τελικώς να συμφωνήσει στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε σήμερα πως θα συνεισφέρει ποσό ύψους 8,4 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης, σε περίπτωση που ζητηθεί. Οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοηθείας δεν θα πρέπει να είναι αυτόματες, παρατήρησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα συνεισφέρει στον μηχανισμό και η Ισπανία. Ο μηχανισμός βοήθειας για την Ελλάδα είναι εμφανώς θετικός για τις αγορές, υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο, μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
Στα 1,8 δισ. ευρώ – που ισοδυναμούν με το 5,9% του πακέτου στήριξης – ανέρχεται η συνεισφορά της Ολλανδίας.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, τονίζοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα έκτακτης ανάγκης. «Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον στη διάθεσή μας ένας “πυροσβεστήρας” δεν λέει τίποτα για το αν θα χρειασθεί ή όχι η βοήθεια», ανέφερε.
Εκτίμησε επίσης ότι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα απαιτηθεί να υπάρξει συμφωνία σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ – κάτι που διέψευσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Όχι. Δεν χρειάζεται να οργανώσουμε μια μεγάλη σύνοδο εδώ στις Βρυξέλλες. Όπως είδατε χθες, το Eurogroup μπορεί να ενεργοποιηθεί με πολύ γρήγορο, αποτελεσματικό...τρόπο», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο, ερωτηθείς σχετικά.
Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το σύνολο των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν εντός τριών ετών στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, εφόσον αυτός ενεργοποιηθεί, χαρακτηρίζοντας «καθαρή εικασία» τον αριθμό των 80 δισ. ευρώ που αναφέρεται από τον ελληνικό Τύπο για το σύνολο της βοήθειας που θα αποδεσμευθεί.
«Ο μοναδικός αριθμός που βρίσκεται προς το παρόν στο τραπέζι είναι μια γραμμή δανείων 30 δισεκατομμυρίων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ για την πρώτη χρονιά ... Το συνολικό ποσό των δανείων της ευρωζώνης «θα μπορούσε να αυξηθεί αν ληφθεί υπόψη η δεύτερη και η τρίτη χρονιά, όμως αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί» σημείωσε.
Εξάλλου «έγκειται στο ΔΝΤ να πει πόσα θα βάλουν» υπενθύμισε, υπογραμμίζοντας ότι «περιμένει να γίνει αυτό σύντομα».
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτήθηκε σχετικά, διέψευσε πάντως ότι η συνολική βοήθεια έχει προσδιοριστεί αριθμητικά στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια σύνοδος εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών καλούνται να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης. Τόνισε ωστόσο ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα ούτε δηλώσεις.
Η συνεισφορά των κυριότερων κρατών-μελών της ευρωζώνης
Τα ποσά τα οποία θα συνεισφέρουν τα κυριότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι τα εξής:
- Γερμανία : 8,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 81,7 εκατομμυρίων, 103 ευρώ ανά Γερμανό.
- Γαλλία : 6 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.
- Ιταλία : 5,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.
- Ισπανία : 3,675 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 46,08 εκατομμυρίων, 80 ευρώ ανά Ισπανό.
- Ολλανδία : 1,8 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Ολλανδό.
- Πορτογαλία : 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.
Τα παραπάνω ποσά συναρτώνται με το μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διέθεταν την πρωτοχρονιά του 2009 η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Τρισέ: «Θετική» η συμφωνία για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το σαββατοκύριακο, για την τεχνική εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη σε επίπεδο κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, είναι θετική», δήλωσε ο Τρισέ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά στο σχέδιο μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, πρόσθεσε.
Παράλληλα, συνέστησε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τα επιπρόσθετα μέτρα που αποφάσισε και τα οποία η ΕΚΤ θεωρεί «πειστικά».
Ο Τρισέ αρνήθηκε πάντως να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία για την παροχή δανείου 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επιτόκιο περίπου 5%, αν χρειαστεί.
Λ. Παπαδήμος: Περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος
Δεν «βλέπει» κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν θα επεκταθεί σε άλλα κράτη – μέλη.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης αντανακλά ζητήματα όπως η ρευστότητα και το ρίσκο κάθε χώρας.
«Συνολικά, τα spreads των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε κάποιες χώρες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα», δήλωσε, ενώ όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας ανέφερε ότι η μεγάλη και επίμονη αύξηση των spreads «οφείλεται στις ανησυχίες σχετικά με την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, καθώς και στον προβληματισμό για την ικανότητα της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος που λήγει».
Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, μέσω των αγορών εταιρικών ομολόγων, είναι περιορισμένος, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Κ. Λαγκάρντ: Τεχνικής φύσεως η συμφωνία
Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη είναι μια τεχνική συμφωνία, η οποία καθιστά σαφές ότι θα συνεισφέρουν όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Είναι μια τεχνική συμφωνία, που είναι πολύ συγκεκριμένη και επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν ποιος συνεισφέρει τι», ανέφερε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.
Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός ενδεχομένως να αποτελέσει το μεγαλύτερο πολυμερές πακέτο διάσωσης που έχει χορηγηθεί ποτέ.
Μπίνι Σμάγκι: Η συμφωνία θα στηρίξει το ευρώ
Η βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το ευρώ, δήλωσε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας – με τη χορήγηση διμερών δανείων από τα κράτη μέλη – το μέλος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή απέτρεψε στην Ευρώπη αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
«Aποφύγαμε αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με τη Lehman», δήλωσε. «Το ευρώ στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος κάνει λάθος πληρώνει τις συνέπειες και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να το κάνει και αυτό δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το νόμισμα.»
Σύμφωνα με τον Μπίνι Σμάγκι, χωρίς τη συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση σε άλλες χώρες και θεσμούς.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι το συμβούλιο της τράπεζας θα εργαστεί σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών και των διαρθρωτικών αποκλίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς εποπτείας.
Citi: «Βήμα ζωτικής σημασίας» το πακέτο στήριξης
Βήμα ζωτικής σημασίας χαρακτηρίζει η Citi το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς έρχεται να συμπληρώσει τα υφιστάμενα πακέτα λιτότητας τα οποία έχει αναγκαστεί να δρομολογήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της προσαρμογής http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801276 .
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χαμηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλών δημόσιων δαπανών.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα δεν ενδείκνυνται επί του παρόντος, καθώς το κόστος δανεισμού που προβλέπεται είναι ιδιαίτερα υψηλό. ΠαρΆ όλα αυτά, παραδέχεται ότι οι ανάγκες δανεισμού της χώρας είναι τόσο ψηλές που τελικώς θα την οδηγήσουν στην πόρτα της ΕΕ έως το τέλος του έτους.
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη ψήγματα αβεβαιότητας σχετικά το πώς θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια τα υπόλοιπα κράτη μέλη και κατά πόσον η υλοποίηση του πακέτου μέτρων περνά μέσα από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει η Citi.
Nomura: «Αναμφίβολα θετική» η συμφωνία για την Ελλάδα
«Αναμφίβολα θετική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup η χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura, η οποία υποστηρίζει ότι το πόρισμα των Ευρωπαίων ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία της ευρωζώνης και κατά προέκταση την αξιοπιστία του ίδιου του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801094 .
Merit: Η ιδέα στήριξης της Ελλάδας παίρνει σάρκα και οστά
Η «ιδέα» στήριξης της Ελλάδος μέσω Bailout παίρνει σάρκα οστά πλέον με ένα πακέτο στήριξης που έχει συγκεκριμένους όρους βοήθειας, εφόσον αυτό ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, επισημαίνει από την πλευρά της η Merit XAEΠEY http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801112 .
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ το 2010 με επιτόκιο σταθερό περίπου 5%, για δάνεια τριετούς διάρκειας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Ακολουθούν τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.
Ποιος θα δανείσει την Ελλάδα
Όλα τα κράτη της ευρωζώνης, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμμετέχουν στα δάνεια με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μερίδιο συμμετοχής στα δάνεια
Η Ευρωζώνη θα εκταμιεύσει τα δύο τρίτα του συνόλου των δανείων που θα ζητήσει η Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα το παρέχει το ΔΝΤ.
Διάρκεια του προγράμματος δανεισμού
Τρία έτη
Το ύψος του δανείου
Το πρώτο έτος, η ευρωζώνη θα εκταμιεύσει 30 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ δύναται να δανείσει την Ελλάδα με το 10-12πλάσιο του ποσοστού συμμετοχής της Ελλάδας στο ΔΝΤ (1,25 δισ. ευρώ), ήτοι 12,25-15 δισ. ευρώ. Ανώτατος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει ότι το ΔΝΤ θα παρέχει στην Ελλάδα δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ εντός του 2010 και εκτιμά ότι σκόπιμο θα ήταν το τριετές πρόγραμμα να ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ.
Επιτόκιο
Όσον αφορά στο μερίδιο της ευρωζώνης, θα παρασχεθούν δάνεια διαφόρων επιτοκίων τα οποία θα βασίζονται στα τριμηνιαία επιτόκια EURIBOR. Θα εκταμιευτούν, επίσης, δάνεια σταθερού επιτοκίου με βάσει τα επιτόκια συμφωνιών ανταλλαγής (swap) σε Euribor για τις αντίστοιχες διάρκειες.
Επιπλέον των ανωτέρω επιτοκίων, θα επιβληθεί επιβάρυνση 300 μονάδων βάσης, ενώ για τα δάνεια άνω των τριών ετών θα προστεθεί ένα επιπλέον καπέλο 100 μονάδων βάσης. Σύμφωνα με τις χρεώσεις του ΔΝΤ, θα επιβληθεί επίσης μια προμήθεια 50 μονάδων βάσης το πολύ για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έχουν γίνει, το επιτόκιο που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για διάρκεια τριών ετών θα «κυμαίνεται στο 5%». Σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να κυμαίνονται τα δάνεια του ΔΝΤ.
Πώς θα γίνει η εκταμίευση
Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει τα χρήματα μετά από την αδυναμία της να δανειστεί απευθείας από την αγορά. Η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα αξιολογήσουν την κατάσταση προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη δυσκολία δανεισμού της Ελλάδας. Η ΕΚΤ θα εκταμιεύσει τα δάνεια, ενώ η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως συντονιστής για τα διμερή δάνεια.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό
Την ελπίδα και την ευχή οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας να δώσουν «κάποιες βαθιές ανάσες, κάποιες δυνατές αναπνοές» στη δύσκολη κάτασταση που περνάμε εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς Πρωθυπουργού.
Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης εξέφρασε για άλλη μία φορά η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε βέβαη πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το μηχανισμό στήριξης από ΕΕ-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέποντας πως ως εκ τούτου θα ληφθούν «δρακόντεια μέτρα» σε βάρος του λαού http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801202 .
Έντονες επιφυλάξεις για το μηχανισμό στήριξης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89 και αναφερόμενος συγκεκριμένα στο επιτόκιο, που θα είναι γύρω στο 5%, εξέφρασε την άποψη πως «δεν είναι αλληλεγγύη να δανείζεσαι με 3% και να δανείζεις με 5%». Πρόσθεσε πως «το μόνο παιχνίδι που θα μπορούσε να παιχτεί είναι να εκβιάσουμε τους κερδοσκόπους ότι θα πάμε εκεί αν επιμένετε σε 6,5%». Μάλιστα τόνισε πως αυτό που θα έχει αποτέλεσμα θα είναι «να κάνουμε αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους».
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης, να θεωρεί επιτυχία και για άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη» σημείωσε. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για έναν μηχανισμό διάσωσης «που προϋποθέτει νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων».