Τη δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για «παρατεταμένη περίοδο» επανέλαβε ο Μπερνάνκι

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 19:02
UPD:20:16

Μέτριος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed.

Μέτριος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων στα υπάρχοντα πολύ χαμηλά επίπεδα «για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Μιλώντας στο Κογκρέσο απηύθυνε επίσης έκκληση στα μέλη του «πάση θυσία άμεσα να συρρικνωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα» ζητώντας τη λήψη «πάρα πολύ συγκεκριμένων μέτρων».

Αναφερόμενος στην ανεργία, αν και χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητα θετικό το γεγονός ότι και οι απολύσεις επιβραδύνονται και οι προσλήψεις επιταχύνονται, σημείωσε πως θα χρειαστεί χρόνος «για να ξεπεραστεί οριστικά η ανιούσα καμπύλη της».

«Αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα είναι μέτριος, όπως εκτιμώ προσωπικά, θα πρέπει να κυλήσει χρόνος για να ξαναδημιουργηθούν οι 8,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που χάθηκαν την περασμένη διετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για τις δυσχέρειές μας στο δημοσιονομικό πεδίο θα πρέπει να κάνετε δύσκολες επιλογές ... Αν απλά αναβάλλετε τα μέτρα, θα καταστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα πολύ δυσκολότερο» στη συνέχεια» σημείωσε αναφερόμενος στο έλλειμμα των ΗΠΑ.

Για τα επιτόκια, πάντως πρόσθεσε πως η δέσμευση για τα πολύ χαμηλά τους επίπεδα είναι συνάρτηση των οικονομικών συνθηκών, και συγκεκριμένα της εξέλιξης «πληθωρισμού-ανεργίας-ανάπτυξης». Και πρόσθεσε πως «αν ένας από τους τρεις παράγοντες» της συνάρτησης «μεταβληθεί αισθητά, τότε η Fed άμεσα θα ανταποκριθεί».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τον χαρακτήρισε ελεγχόμενο, ενώ τόνισε πως διαχρονικός του σκοπός μου είναι να διαθέτει συνεχώς ρευστότητα η τραπεζική αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα