ΕΒΕΑ: Λιγότερα έσοδα από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 19:13

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα για τη φορολογία, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Λιγότερα έσοδα από τη φορολογία είναι το αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς η εξίσωση έχει ως εξής: η αύξηση των φόρων - ειδικά σε αυτή την περίοδο - συνεπάγεται μείωση στην κατανάλωση και πιέσεις για τη μεταποίηση και το εμπόριο. Αυτές οδηγούν, με τη σειρά τους, σε βαθύτερη ύφεση. Είναι ένας φαύλος κύκλος, που τον έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, χωρίς να βλέπουμε αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Μίχαλος στο χαιρετισμό του σε εσπερίδα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Σημείωσε επίσης ότι η ρύθμιση αυτή επιτρέπει τη δικαιότερη φορολόγηση και αποτρέπει στρεβλώσεις, παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές. Ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό - μεταξύ των επιχειρήσεων, των προμηθευτών και των πελατών - και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη, επί ίσοις όροις, με την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά και για τον Έλληνα καταναλωτή, η νέα νομοθετική ρύθμιση σημαίνει ότι θα μπορεί να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες σε αντίστοιχες τιμές με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Φορολογικού Τμήματος της KPMG Σύμβουλοι ΑΕ κ. Γ. Μαυραγάνης αναφερόμενος στα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει:

- τροποποίηση άρθρου 39 Ν.2238/1994 αλλά χωρίς αντιφάσεις με το Ν.3728

- Μη διαφοροποίηση διάταξης 39Α για ελληνικούς και διεθνείς πολυεθνικούς ομίλους

- Παραπομπή στην έννοια των συνδεδεμένων κατά το άρθρο 42ε του ΚΝ.2190/1920

- Παραπομπή στο φάκελο του υπουργείου Οικονομίας και όπου χρειάζονται παρεκκλίσεις εξουσιοδότηση για Υπουργική Απόφαση

- Εξέταση διαφωνιών για το περιεχόμενο του φακέλου από ανεξάρτητη επιτροπή

- Ανάγκη βελτίωσης άρθρου 26 Ν.3728/2008 και ΥΑ

Ο γενικός διευθυντής Φορολογικού Τμήματος της Tax Advisors, διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Α' Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γ. Κορομηλάς σημείωσε ότι «το πρόστιμο θα υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 20% σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 13 του άρθρου 11 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου».

Πρότεινε δε να επιβάλλονται οι αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται για τις αντίστοιχες πράξεις όταν αυτές διενεργούνται μεταξύ μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων και για υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις μεταξύ ημεδαπών επιχειρήσεων, οι οποίες συνδέονται και πραγματοποιούν πωλήσεις αγαθών ή παρέχουν υπηρεσίες με οικονομικούς όρους διαφορετικούς από εκείνους που θα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων εφ' όσον είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή άμεσων ή έμμεσων φόρων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα