Γιούνκερ: Αξιόπιστος ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας

Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, τονίζει ο Όλι Ρεν
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 10:02
UPD:14:55

«Για το μέλλον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό χωρίς να επιτρέπουμε σε κάποιες χώρες-μέλη να χαλαρώσουν και να μην ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αξιόπιστο χαρακτήρισε τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχομένως να πρέπει να συσταθεί στο μέλλον από την ΕΕ ένας μηχανισμός για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Προσφύγαμε σε αυτά τα δάνεια (για την Ελλάδα) επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Κυριακή για την Ελλάδα.

«Για το μέλλον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό χωρίς να επιτρέπουμε σε κάποιες χώρες-μέλη να χαλαρώσουν και να μην ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion. «Ούτε αποκλείεται αλλαγή στη Συνθήκη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και άλλες χώρες της ευρωζώνης να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση με την Ελλάδα. «Δεν ήταν εύκολο να επιβληθεί η λιτότητα αυτή (στην Ελλάδα), αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση», δήλωσε.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς θέτουν τις τελευταίες εβδομάδες ερωτήματα σχετικά με την οικονομική σταθερότητα άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ , όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ωστόσο χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «δεν θεωρεί ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα βρεθούν σε νερά που να συγκρίνονται με εκείνα όπου κολυμπάει σήμερα» η Ελλάδα.

Ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί ένα σημείο καμπής στην κρίση και δείχνει ότι οι ισχυρισμοί για διάσπαση της ευρωζώνης και χρεοκοπία της χώρας είναι παράλογοι, ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

«Αυτή η ανακοίνωση καθιστά ξεκάθαρο αυτό που οι αρχές της ευρωζώνης έχουν πει εδώ και κάποιους μήνες, δηλαδή ότι το σενάριο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, που κάποιοι παράγοντες της αγοράς και παρατηρητές αναφέρουν, είναι απλά παράλογο», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στην Ιαπωνία.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, σημαντικό βήμα τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για κοινή οικονομική βοήθεια από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στο μεταξύ, βέβαιος ότι η Γερμανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για συμμετοχή στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εμφανίστηκε ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, υποβαθμίζοντας μια πιθανή νομική προσφυγή εναντίον του σχεδίου βοηθείας.

Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς ότι για τη δέσμευση της Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας σήμερα σε συνέδριο.

Όπως ανέφερε, το πρώτο βήμα θα είναι να υπάρξει επίσημο αίτημα της Ελλάδας και το δεύτερο η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα συμβατός με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεν τίθεται θέμα ρήτρας διάσωσης κράτους μέλους. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι απειλεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο βοήθειας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ο Όλι Ρεν διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας. «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα