Στο τέλος Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, μετά την αξιολόγηση της έκθεσης επ' αυτού από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Υπενθυμίζοντας ότι στις Μαΐου θα γίνει η αξιολόγηση της χώρας, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε το ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα στα υπό αξιολόγηση ζητήματα.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν επισπευστεί, συγκριτικά με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφοροποίηση στις βασικές αρχές του.
Όπως ανέφερε, συζητήθηκαν και τα θέματα της βασικής σύνταξης και τα θέματα της ανταποδοτικής σύνταξης.
Όλη η προσπάθεια που κάνουμε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και εγώ είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα, τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι προέκυψε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, επιτυγχάνεται απολύτως ο στόχος για ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερες εισφορές, όπως έχει καθορίσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σχετικά με το αν η αξιολόγηση από την Επιτροπή μπορεί να επιφέρει αλλαγές, απάντησε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει τις απόψεις της και το Ecofin έχει κάνει τις επτά συστάσεις του για το ασφαλιστικό.
Έχουμε διαρκή αλληλογραφία και συνεπώς οι διαδικασίες επιτήρησης από τη Συνθήκη, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν λες μόνο, ακούς κιόλας, και η τελική απόφαση είναι δική σου, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Ερωτηθείς, τέλος, αν η εξίσωση των ορίων ηλικίας θα γίνει το 2018, δήλωσε: όλες οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει για το ασφαλιστικό συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τίποτα δεν έχει αλλάξει, η σημερινή συζήτηση εμπλούτισε αλλά δεν άλλαξε τους βασικούς προσανατολισμούς του νομοσχεδίου.
ΝΔ: Αδέξιοι επικοινωνιακοί χειρισμοί
«Αδέξιους επικοινωνιακούς χειρισμούς» και «αόριστες υποθέσεις εργασίας» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την παρουσίαση των απόψεων της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει τις προθέσεις της για το Ασφαλιστικό, με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο, με αδέξιους επικοινωνιακούς χειρισμούς και με αόριστες υποθέσεις εργασίας. Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την αγωνία και την κοινωνική ανασφάλεια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους», παρατηρεί ο κ. Βρούτσης.
Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να γίνει συγκεκριμένη και να πει πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις, ποιους ακριβώς θα αφορά η μείωση και αν υπάρχουν αξιόπιστες οικονομικές και αναλογιστικές μελέτες ή αρκείται σε πρόχειρες, θεωρητικού περιεχομένου, προσεγγίσεις.
Ζητά επίσης από την κυβέρνηση «να μελετήσει προσεκτικά τις 12 προτάσεις που έχει υποβάλει η Ν.Δ. για την επάρκεια και τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος και να τις λάβει σοβαρά υπόψη της, πριν από την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή».
ΚΚΕ: Έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων
Για «έγκλημα σε βάρος όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που δεν έχει προηγούμενο» κάνει λόγο το ΚΚΕ.
«Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως ώστε να διαπραχθεί ένα έγκλημα σε βάρος όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που δεν έχει προηγούμενο. Αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο καρμανιόλα που ξεθεμελιώνει και ενταφιάζει ό,τι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Καλεί δε σε «πανεργατική - παλλαϊκή δράση με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ».
ΣΥΡΙΖΑ: Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ΔΝΤ οι κυβερνητικές αποφάσεις
Για κυβερνητικές αποφάσεις «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ΔΝΤ» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ΔΝΤ δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, είναι σκληρά νεοφιλελεύθερες, κοινωνικά άδικες και αδιέξοδες».
Υποστηρίζει δε ότι «η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι η μαζική εξέγερση των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων».
Ο κ. Στρατούλης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση με την αντικατάσταση του αναδιανεμητικού συστήματος από το κεφαλαιοποιητικό και την ανταποδοτικότητα και τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην κοινωνική ασφάλιση, την μετατρέπει από δημόσια σε ατομική -ιδιωτική».
Υπογραμμίζει επίσης ότι «με την κατάργηση της κατώτερης σύνταξης που την αντικαθιστά με τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, τη δραστική περικοπή της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών και την περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης», ενώ προσθέτει ότι «με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδηγεί σε δραματική μείωσή τους (20 - 50%)».
Σημειώνει ακόμη πως «με την αύξηση του μέσου όρου των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οδηγεί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας των νέων», καθώς και ότι «με τον τρόπο που προωθεί τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα».