Στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 11:54
UPD:15:58

Η αντιπροσωπεία Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ έθεσε τα ζητήματα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης η μείωση του κατώτατου μισθού και η αλλαγή του καθεστώτος των απολύσεων.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους Ε.Ε. και ΔΝΤ τέθηκε το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης η μείωση του κατώτατου μισθού και η αλλαγή του καθεστώτος των απολύσεων.

Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζοντας πάντως, πως ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών θα ήταν μία απολύτως καταστροφική επιλογή για τους εργαζομένους, την αγορά και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Κάθε μισθός σημαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές», υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη κατάργησης του 14ου μισθού, καθώς και «γιατί δεν πάμε σε 12 μόνο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τα ζητήματα του συστήματος διαιτησίας, του νομικού καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του καθεστώτος των απολύσεων και του ενδεχομένου να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. «Με άλλα λόγια», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος, «ετέθη στο τραπέζι όλο το μεταπολιτευτικό εργατικό δίκαιο».

Αναφερόμενος εξάλλου στην απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ο υπουργός Εργασίας κάνει λόγο για προσφυγή διάσωσης της πατρίδας, υπογραμμίζοντας πως η συνεπής εφαρμογή του μηχανισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας και όλων των πρόσθετων μέτρων, είναι μονόδρομος για την επιβίωση της χώρας.

Γ. Πεταλωτής: Τα πάντα ανοικτά, αλλά τα Ταμεία δεν αντέχουν

«Τα πάντα ήταν ανοικτά και θα είναι ανοικτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εκείνο όμως που έχουμε εμείς να πούμε, είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα για τη μη περικοπή μισθών στον ιδιωτικό

τομέα. Αυτό όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Στο δημόσιο τομέα πήραμε αποφάσεις και μέτρα έτσι ώστε να μην μπορεί να μας ζητήσεις κανείς πλέον άλλα μέτρα για το 2010... Για τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι ότι οι περικοπές μισθών είναι και περικοπές ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς τα Tαμεία μας δύσκολα αντέχουν περικοπή 13ου και 14ου μισθού», παρατήρησε ο κ. Πεταλωτής σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του προεξοφλεί περικοπές στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κωστή Αϊβαλιώτη: «Εκεί που φτάσαμε, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι αδιανόητο να κοροϊδεύεται ακόμη ο κόσμος. Το Δ.Ν.Τ. δεν θα συμπιέσει μόνο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των ιδιωτικών. Ούτε φαρισαϊσμοί ούτε υποκρισίες μπορούν να γίνουν αποδεκτοί πλέον από τον λαό».

Πηγές: ΝΕΤ 105,8, «Τα Νέα»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα