Γερμανικός Τύπος: Το χαμένο στοίχημα της Μέρκελ

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 13:30

Το «χαμένο στοίχημα» της Αγκελας Μέρκελ επισημαίνεται σήμερα στο γερμανικό Τύπο, και τονίζεται πως, αφού η καγκελάριος για μεγάλο χρονικό διάστημα επέμεινε να αρνείται την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τώρα πρέπει να τη δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της.

«Η στρατηγική της Αγκελας Μέρκελ δεν απέφερε καρπούς», αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt. , ενώ σύμφωνα με την Tagesspiegel «η μεγάλη μπλόφα απέτυχε».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως η γερμανική, «ένευσαν με τα μάτια και ίδρωσαν, αμφιταλαντεύθηκαν και διαπραγματεύθηκαν, όπως σε μία παρτίδα πόκερ, αλλά «τώρα οι παίκτες θέλουν να δουν το χρώμα του χρήματος», γράφει η εφημερίδα.

«Η καγκελάριος μας υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, παρά μόνο εάν οι Έλληνες αρχίσουν να κάνουν σοβαρές περικοπές δαπανών, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει τώρα τους Έλληνες», αναρωτιέται συντάκτης της Bild.

Αν και οι εφημερίδες πριν λίγες ημέρες πανηγύριζαν την αδιαλλαξία της Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της για τη διάσωση της Ελλάδας, σχολιάζουν σήμερα το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «δεν κατόρθωσε να διαχωρίσει το θέμα των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα τιμωρηθεί για αυτό.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η στάση της Μέρκελ, πέραν του ότι εξόργισε τους ψηφοφόρους, απομόνωσε τη Γερμανία στη διεθνή σκηνή.

«Μόνη στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία γράφει ότι η αρνητική στάση της καγκελαρίου «οδήγησε στην πλήρη απομόνωση της γερμανικής κυβέρνησης». «Με τη σκληρή στάση της εκκίνησης, προκάλεσε την αναζωπύρωση των αντι-γερμανικών αισθημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη», γράφει η Welt.

«Το πρόβλημα της καγκελαρίου ήταν, και συνεχίζει να είναι, ότι η διπλή της στρατηγική, απέναντι στις Βρυξέλλες και απέναντι στους πολίτες της, είναι επικοινωνιακά αντιπαραγωγική», γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα