Tα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 13:32

«Η πιστωτική κρίση της Ελλάδας πλησιάζει τη στιγμή της αλήθειας», γράφει σήμερα η Wall Street Journal.

«Με τα βραχυπρόθεσμα πορτογαλικά, ισπανικά και ιρλανδικά ομόλογα να πέφτουν απότομα τη Δευτέρα, τα χρονικά όρια στενεύουν για τους πολιτικούς της ευρωζώνης ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη. Προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης, πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: να απομονωθεί η ελληνική κρίση, τα κράτη-μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν με ευλάβεια τις υποσχέσεις τους για μείωση του χρέους και η παγκόσμια ανάπτυξη να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς», προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Η αποτυχία του ελληνικού οικονομικού μοντέλου» είναι ο τίτλος άρθρου του δημοσιογράφου Τάκη Μίχα στην ίδια εφημερίδα. «Η πανωλεθρία του ελληνικού κράτους δεν πρέπει να θεωρείται απλώς αποτέλεσμα παραποιημένων στατιστικών στοιχείων ή μερικών ετών σπατάλης. Αντίθετα, σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης το οποίο, από την δημιουργία του το 19ο αιώνα, τοποθετούσε πάντα την πολιτική πάνω από τις αγορές. Ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο οργανώθηκε η ελληνική κοινωνία ήταν το πελατειακό πολιτικό σύστημα ένα σύστημα στο οποίο η πολιτική στήριξη προσφέρεται με αντάλλαγμα υλικά οφέλη», αναφέρει το άρθρο.

Στις ανησυχίες των αγορών για τις λεπτομέρειες στου πακέτου στήριξης, την αντίσταση της Γερμανίας αλλά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής», αναφέρει ο Κεν Ουάτρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, σύμφωνα με το BBC. «Υπάρχουν ο φόβος στις αγορές ότι η κυβέρνηση είτε δεν θα θελήσει είτε δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας», προσθέτει.

«Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη μέχρι στιγμής ημέρα για το χρέος του ελληνικού κράτους: το επιτόκιο για τα διετή ελληνικά ομόλογα έφτασε στα δυσθεώρητα ύψη του 13,5%. Θεωρείται πλέον πιο ασφαλές να δανείσει κανείς χρήματα στο Ιράκ ή τη Βενεζουέλα παρά στην Ελλάδα», αναφέρει σε μπλογκ της στο BBC οικονομική αναλύτρια του βρετανικού δικτύου.

«Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις στην Αθήνα δεν βοηθούν. Αλλά οι θυμωμένοι Έλληνες δεν φοβίζουν σε καμία περίπτωση τόσο τις αγορές όσο οι θυμωμένοι Γερμανοί: ειδικά αν ανάμεσα στους θυμωμένους με την Ελλάδα περιλαμβάνεται και η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ», συμπληρώνει η αναλύτρια.

«Τα αιτήματα της κ. Μέρκελ είναι λογικά», αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times. «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της. Η Αθήνα έχει αποδειχθεί πολύ αδύναμη να σηκώσει το τσεκούρι. Η Ιρλανδία και η Λετονία έχουν κάνει πολλά περισσότερα. Οι προτεινόμενες αλλαγές στις γενναιόδωρες ελληνικές συντάξεις – που προκαλούν ιδιαίτερη οργή στη Γερμανία – δεν είναι αρκετά βαθιές. Επίσης, δεν έχει υπάρξει αρκετή συζήτηση στην Ελλάδα για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας… Τέτοιου είδους μέτρα θα ήταν επώδυνα ακόμα και σε πολύ καλούς καιρούς. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα βρισκόμαστε στους πλέον δύσκολους καιρούς. Πλέον δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», καταλήγει το άρθρο.

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο «χαμένο στοίχημα» της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα επέμεινε να αρνείται την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τώρα πρέπει να τη δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της.

«Η στρατηγική της ¶νγκελα Μέρκελ δεν απέφερε», αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, ενώ σύμφωνα με την Tagesspiegel «η μεγάλη μπλόφα απέτυχε». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως η γερμανική, «ένευσαν με τα μάτια και ίδρωσαν, αμφιταλαντεύθηκαν και διαπραγματεύθηκαν», όπως σε μία παρτίδα πόκερ, αλλά «τώρα οι παίκτες θέλουν να δουν» το χρώμα του χρήματος, γράφει η εφημερίδα.

«Η 'σιδηρά καγκελάριός' μας υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, παρά μόνο εάν οι Ελληνες αρχίσουν να κάνουν σοβαρές περικοπές δαπανών, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει τώρα τους Ελληνες», αναρωτιέται η Bild.

«Η κ. Μέρκελ δεν κατόρθωσε να διαχωρίσει το θέμα των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα τιμωρηθεί γι΄αυτό.

«Μόνη στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία γράφει ότι η αρνητική στάση της καγκελαρίου «οδήγησε στην πλήρη απομόνωση της γερμανικής κυβέρνησης». «Με τη σκληρή στάση της εκκίνησης, προκάλεσε την αναζωπύρωση των αντι-γερμανικών αισθημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη», γράφει η Die Welt.

«Το πρόβλημα της καγκελαρίου ήταν, και συνεχίζει να είναι, ότι η διπλή της στρατηγική, απέναντι στις Βρυξέλλες και απέναντι στους πολίτες της, είναι επικοινωνιακά αντιπαραγωγική», γράφει η Suddeutsche Zeitung.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα