Θ. Πανταλάκης: Απρόσκοπτη η παροχή ρευστότητας της ATEbank στην οικονομία

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 20:48

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ρευστότητα της Αγροτικής Τράπεζας και το πρώτο τρίμηνο του 2010, παρά τη δυσμενή συγκυρία γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει τη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Αυτό τόνισε ο διοικητής της ATEbank Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στην γενίκη συνέλευση της Τράπεζας. «Η κρίση βρίσκει την Αγροτική Τράπεζα θωρακισμένη έναντι κινδύνων και έτοιμη να ενισχύσει την οικονομία του τόπου και κατά το τρέχον έτος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ.Πανταλάκης τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα συνεχίζει την χρηματοδότηση των πελατών της στηρίζοντας τα νοικοκυριά στην απόκτηση στέγης και τον παραδοσιακό της πελάτη, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας με παραδοσιακές καλλιέργειες. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ με κεφάλαια κίνησης και επενδύσεων ενισχύοντας τις νέες προσπάθειες για βιώσιμο τουρισμό και πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες των επιχειρήσεων που αποβλέπουν στη παραγωγή προϊόντων που απευθύνονται σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές» πρόσθεσε.

Ο κ. Πανταλάκης ανέφερε πως στο πρώτο τρίμηνο οι συνολικές εκταμιεύσεις για δάνεια ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων παρουσιάζει αύξηση 6%, σε συγκρίσιμη βάση, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2009. Ισόποση περίπου αύξηση παρουσιάζουν και οι καταθέσεις πελατείας.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι το 2009 μετά από μία δεκαετία σημαντικής μεγέθυνσης, περιόρισε αισθητά την ανάπτυξή του.

Για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των μέτρων που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο, οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων καθιστούν δυσκολότερη την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Καταλήγοντας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα