Πριν το καλοκαίρι θα ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά "ανοικτό"». Μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως είπε, πρέπει να πετύχουμε μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 25 δισ. ευρώ διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και χαράζοντας μία νέα πορεία ανάπτυξης για τη χώρα.
«Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι αναλυτές, έχουν απαντήσει ήδη αρνητικά. Επιτρέψτε μου να πάω αντίθετα στο ρεύμα και να επιχειρηματολογήσω ότι το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά "ανοικτό"», επεσήμανε.
Αναφερόμενη στις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η χώρα, υπογράμμισε ότι τη στιγμή που οι κερδοσκόποι στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, ακόμα και στην Αθήνα παίρνουν ανοικτές θέσεις ενάντια στα ελληνικά ομόλογα, η κυβέρνηση της Ελλάδας και μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού «παίρνουν θέση», όχι μόνο ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αλλά ότι θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός αναφέρθηκε στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από Έλληνες και ξένους, «και αντανακλάται στο πλήθος των επενδυτικών προτάσεων που αξιολογούνται αυτή την περίοδο στο Υπουργείο μας καθώς και των κατατεθειμένων μεγάλων επενδυτικών projects ύψους άνω των 20 δις που αναμένουν το πράσινο φως, την πολυπόθητη αδειοδότηση για άμεση υλοποίηση».
Απέδωσε δε στη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα και τόνισε ότι «αυτά τα δεσμά έχουμε αρχίσει να τα σπάμε».
Παρουσίασε ακόμη τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει τέσσερις δέσμες πολιτικών:
- Πρώτον, να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αλλάξει ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων (βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση), τις αλλαγές τόσο στον νόμο "Γρήγορης Αδειοδότησης" (Fast Track), το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι .
- Δεύτερον, αποτελεσματική χρήση δημοσίων επενδύσεων και η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να δράσουν ως καταλύτες για την ενεργοποίηση των επενδύσεων. Το 2010, 9,8 δισεκ. Ευρώ θα δαπανηθούν στην οικονομία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ ο στόχος απορρόφησης από το ΕΣΠΑ στο τέλος του χρόνου είναι άνω του 15%.
- Τρίτον, αξιοποίηση και ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την τόνωση της αγοράς (ΕΣΠΑ, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ΤΕΜΠΜΕ, ΣΔΙΤ, κ.α.)
- Τέταρτον, λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό, σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη γενική Γραμματεία Εμπορίου, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2010, Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Καυσίμων, σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ