Μ. Παπαγιαννάκης: Η πειρατεία ξεπερνά το 50% των πωλήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 16:04

Σε ανησυχητικά επίπεδα έχει φτάσει στην Ευρώπη η καταπάτηση των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας μέσα από την πειρατεία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, επικαλούμενος στοιχεία από την έκθεση του 2001 της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Φωνογραφικής και Μαγνητοσκοπικής Βιομηχανίας (IFPI).

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πολλές χώρες, όπως Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, αλλά και στην Ελλάδα, τα επίπεδα πειρατείας ξεπερνούν το 50% των συνολικών πωλήσεων, ενώ σε άλλες, όπως Κύπρο, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Τσεχία, τα επίπεδα πειρατείας ξεπερνούν το 25%.

Ο κ.Παπαγιαννάκης, σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι μόνο το 2001 εντοπίστηκαν 90 εκατομμύρια πλαστά εμπορεύματα αξίας περίπου δύο δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 900% σε σχέση με το 1998.

Στην απάντηση της η Επιτροπή εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστική, δηλώνοντας ότι σχεδιάζει την προώθηση πρότασης Οδηγίας με στόχο την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα