Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις

Προς έκτακτη συνεδρίαση το Eurogroup το Σαββατοκύριακο
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 13:21
UPD:01/05/2010 11:47
REUTERS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ

Εντός του Σαββατοκύριακου, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος δεν αποκλείει την ολοκλήρωσή τους το Σάββατο.

Oι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε Χάνσεν και Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο για την ελληνική οικονομία

Oι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε Χάνσεν και Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο για την ελληνική οικονομία

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και σήμερα, ωστόσο η κατάληξή τους έχει ήδη διαφανεί, δήλωσε ο κ. Αλταφάζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς αν ενδέχεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Επιτροπή ενδέχεται να ανακοινώσει τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του προγράμματος βοήθειας το πρωί της Κυριακής. ΠαρΆ όλα αυτά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, πριν την ουσιαστική ενεργοποίηση του προγράμματος μπορεί να χρειαστεί συνάντηση των χωρών – μελών της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Το ύψος των δανείων προς την Ελλάδα για το τρέχον έτος εκτιμάται στα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και το υπόλοιπο ποσό από το ΔΝΤ. Σύμφωνα πάντως, με Γερμανούς βουλευτές το συνολικό ύψος της βοήθειας, σε ορίζοντα τριών ετών, μπορεί να φθάσει και τα 120 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρόνου, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στις εν εξελίξει συνομιλίες, το έχουμε αποκλείσει με αρκετά ξεκάθαρο τρόπο», σημείωσε ο κ. Αλταφάζ.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Κυριακή. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση, τηλεδιάσκεψη... και την Κυριακή οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (θα συναντηθούν)», δήλωσε στο Reuters ο Κουσνέρ, o οποίος επισκέπτεται την Κίνα ως μέλος ευρείας γαλλικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Μιλώντας στο Reuters, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά στο ελληνικό θέμα πριν τη σύνοδο κορυφής της 10ης Μαΐου.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε πρόοδο και φαίνεται (να πηγαίνουν) καλά», ανέφερε. «Εργαζόμαστε πραγματικά στα βασικά θέματα προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το συντομότερο δυνατόν.»

Για πιθανή τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους του Λουξεμβούργου χθες το βράδυ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο Γκι Σιλέρ.

Η Γερμανία αναμένει ότι το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο για την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας για την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, αύριο το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί με κορυφαίους υπουργούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας και την χρηματοοικονομική κατάσταση της αγοράς.

Στους επικεφαλής των τραπεζών στρέφεται ο Β.Σόιμπλε

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκει να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των γερμανικών τραπεζών αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να τους παροτρύνει να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε έχει προγραμματίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των κυριότερων πιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας, κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή, αφού δηλ. θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, η Handelsblatt υποστηρίζει πως επιδίωξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είναι να αποσπάσει την εθελοντική δέσμευσή τους για την αγορά ελληνικών ομολόγων ως μέτρο σταθεροποίησης της αγοράς.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε άγνοια για την εν λόγω πρωτοβουλία, σημειώνοντας: «Αν οι τράπεζες θέλουν να αναμιχθούν, αυτό είναι καλό, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, το Βερολίνο επιδιώκει την εμπλοκή των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που η γερμανική κοινή γνώμη είναι κάθετα αντίθετη στην παροχή βοήθειας στην Αθήνα. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Dimap, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, σε ποσοστό 53% οι Γερμανοί πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να προστρέξουν σε βοήθεια της Ελλάδας, αλλά μόνο αν οι γερμανικές τράπεζες εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επιχείρηση διάσωσης.

Μπαρόζο: Η βοήθεια στην Ελλάδα θα αποτρέψει εξάπλωση της κρίσης

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας της εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Όπως τόνισε, το πακέτο βοηθείας που θα δοθεί στη χώρα θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών. Η διάσωσης της Ελλάδας θα αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπαρόζο ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο συζήτησε το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο η κινεζική πλευρά «ουδέποτε αναφέρθηκε» σε πιθανή βοήθεια στην Αθήνα.

Τόνισε επίσης ότι η Κίνα εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ευρώ. «Δεν πιστεύω ότι η Κίνα δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ευρώ», τόνισε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το ΔΝΤ η ΕΕ και η ΕΚΤ «σημειώνουν σταθερή, γρήγορη πρόοδο» στην διαμόρφωση του πακέτου διάσωσης, επαναλαμβάνοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα