Η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 14:46
UPD:15:05
REUTERS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ

Στα «πρωτοσέλιδα» έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας, με τα βλέμματα των αγορών, των επενδυτών και των κυβερνήσεων στραμμένα πάνω μας εν αναμονή της οριστικοποίησης του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαντλεί την επιχειρηματολογία του προκειμένου να πείσει τον ελληνικό λαό για τον επιτακτικό χαρακτήρα των «άδικων» δημοσιονομικών περικοπών στις οποίες πρόκειται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση. Παρά τις ενδείξεις για παροχή πακέτου βοήθειας 24 δισ. ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης MoodyΆs προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με «υποβάθμιση πολλών βαθμίδων» εάν τα μέτρα δεν αποφέρουν καρπούς, σύμφωνα με το δίκτυο.

«Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να δρομολογήσει τα αναγκαία μαζικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς η χώρα –στην οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη απεργίες και διαδηλώσεις– να οδηγηθεί στην ακυβερνησία», σημειώνουν οι Financial Times.

Καυστικά σχόλια εις βάρος της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης κάνουν οι The New York Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι «με τους νέους ηγέτες της ΕΕ ουσιαστικά ανύπαρκτους και ορισμένους από τους εθνικούς ηγέτες να λειτουργούν κυρίως με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής, το βάρος της κατάρτισης ενός άμεσου και αξιόπιστου προγράμματος για την Ελλάδα έχει πέσει στο ΔΝΤ –ακριβώς εκεί όπου οι περήφανοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρέπει [να απευθυνθούν]». Η αμερικανική εφημερίδα συνεχίζει τη σφοδρή κριτική της υποστηρίζοντας ότι «ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατόρθωσαν να υπερβούν τα εθνικά τους συμφέροντα και να καταστρώσουν εγκαίρως από κοινού μια συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Το βρετανικό περιοδικό Economist τοποθετεί τη χώρα μας «στο χείλος της αβύσσου», το οποίο κάνει λόγο για μακαριότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Η αίσθηση πανικού που έχει αρχίσει να παρατηρείται στην Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και εξάπλωσης της κρίσης στις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, δεν έχει φτάσει ακόμη στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ», σημειώνει το περιοδικό. «Μπορεί η απόφαση απαγόρευσης του short-selling σταθεροποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, αλλά η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας εξακολουθεί να θεωρείται υψηλή στις αγορές ομολόγων».

Για απεγνωσμένη προσπάθεια εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου να μην περάσει την «ψυχολογική κόκκινη γραμμή» καταργώντας το 13ο και 14ο μισθό, κάνει λόγο η βρετανική The Guardian, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες της κυβέρνησης. «Ο Θεός μαζί του - περπατά πάνω σε τεντωμένο σκοινί», φέρεται να σχολιάζει ανώτατο στέλεχος του διπλωματικού σώματος. «Η επιτυχία της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας εξαρτάται τόσο από τους αριθμούς όσο και από την πολιτική που θα ακολουθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Στις προειδοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Παρότι ότι οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων δεν αναμένεται να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως αναφέρει, πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι οι κοινωνικές αναταραχές σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία της Ελλάδας ενδέχεται να καθυστερήσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. «Κάποιοι αναλυτές, ωστόσο, αμφιβάλουν για το εάν το πακέτο διάσωσης είναι αρκετό για την καθησύχαση των στρεσαρισμένων επενδυτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πιο καθησυχαστικό εμφανίζεται, ωστόσο, ένα άλλο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, το πρακτορείο CNN, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές τράπεζες δεν ανησυχούν για την Ελλάδα –προς το παρόν τουλάχιστον.

«Η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στις αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, αν και το ενδεχόμενο εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ανησυχητικό», αναφέρει. «Σε γενικές γραμμές, η άμεση έκθεση [στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία] είναι εύκολα διαχειρίσιμη για το μεγαλύτερο μέρος των διαφοροποιημένων αμερικανικών τραπεζών», είναι το σχόλιο του αναλυτή της Fitch Ratings, Τζο Σκοτ, στο CNN.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα