To «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας έδωσε το Eurogroup. Στα 110 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος της βοήθειας, εκ των οποίων τα 80 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΕ και τα υπόλοιπα 30 δισ. από το ΔΝΤ.
Τα παραπάνω γνωστοποίησαν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, o πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ σε ορισμένα κράτη θα πρέπει να δοθεί και κοινοβουλευτική έγκριση για το μηχανισμό.
Εξήγησε ακόμη ότι η πρώτη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα διατεθεί πριν από τις 19 Μαΐου.
Σημείωσε δε ότι η βοήθεια θα δοθεί κάτω από αυστηρό έλεγχο, ο οποίος όπως ανέφερε ο κ. Ρεν θα είναι τριμηνιαίος και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο.
Εξάλλου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι από το συνολικό ποσό της στήριξης των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι το επιτόκιο των δανείων θα είναι 5% για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Παράλληλα συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα.
Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν καλωσόρισαν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί και θα επιτύχει», ανέφερε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι «απαιτείται μια συνεχής προσπάθεια ετών».
«Τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν είναι δύσκολα αλλά και αναγκαία», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Επισήμανε, επίσης, ότι τόσο το 2010, όσο το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2012.
Από την πλευρά του ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι προβλέπει τις κατάλληλες συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.
Ερωτηθείς ο κ. Γιούνκερ αν «από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία», απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι οι πάντες οφείλουν να σέβονται την αξιοπρέπεια των χωρών και των πολιτών τους και ότι αυτό ισχύει πρωτίστως για την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την καθυστέρηση της ΕΕ να υιοθετήσει τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και αυτός κάποιες στιγμές έχασε την υπομονή του, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ, αλλά και η δημοκρατία έχουν τους δικούς τους ρυθμούς οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.
ΔΝΤ: Eντός της εβδομάδας η έγκριση της στήριξης
Στα 30 δισ. ευρώ θα ανέλθει η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τα παραπάνω αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του, στην οποία εκτιμά ότι η επικύρωση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας από την εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου.
Χαρακτηρίζει δε φιλόδοξο το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.
Εκφράζει ακόμη την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.