Στα 65 έτη διατηρείται το όριο συνταξιοδότησης

Στο 4% αυξάνεται το όριο απολύσεων
Τρίτη, 04 Μαΐου 2010 10:49
UPD:18:45

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οποιος νομίζει ότι η συλλογική διαπραγματευση μπορεί να καταργηθεί με νόμο, αγνοεί το γεγονός ότι προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επεσήμανε.

Ανάχωμα στο κύμα παραιτήσεων στο Δημόσιο επιχειρεί να βάλει του υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης.

Για όσους φοβήθηκαν τις φήμες και οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις, με ρύθμιση στο νόμο που κατατίθεται στη Βουλή επιτρέπουμε την ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν κατοχυρώσει, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους με τους σημερινούς όρους, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.

Α. Λοβέρδος: Eχουμε μία και μόνο στόχευση, τη σωτηρία της Ελλάδας

Α. Λοβέρδος: Eχουμε μία και μόνο στόχευση, τη σωτηρία της Ελλάδας

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 έτη. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε το όριο στα 65 έτη», δήλωσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Για το ΛΑΦΚΑ ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η παρακράτηση θα ισχύσει για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από 2% σε 4% (μηνιαίως) για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα προσωπικό.

Όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης, τη μέθοδο και τον τρόπο καταβολής τους, αυτά θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Σκέψη του υπουργείου είναι να μη διαφοροποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης, αλλά να καταβληθεί μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς προκαταβολή.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εργασίς διευκρίνισε πως υπάρχει πρόβλεψη μαθητείας ενός έτους με μικρότερη αμοιβή που θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οποιος νομίζει ότι η συλλογική διαπραγματευση μπορεί να καταργηθεί με νόμο, αγνοεί το γεγονός ότι προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επεσήμανε.

ΝΔ: Δεν μας πείθετε κ. υπουργέ

Ο υπουργός Εργασίας επαίρεται για τα «κατορθώματα της κυβέρνησης», παρατηρεί εκ μέρους της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Βρούτσης και συμπληρώνει πως είναι «τουλάχιστον προκλητικό να προσπαθεί να μας πείσει ότι τα κατάφερε, ώστε να του αποδώσουμε τα εύσημα».

«Ας του θυμίσουμε όμως και τι κατάφερε», τονίζει και αναφέρει τα ακόλουθα:

Κατάφερε δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Κατάφερε να ανατρέψει θεμελιώδη Εργασιακά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα.

Κατάφερε να κάνει την κοινωνία να ζει σε έναν εφιάλτη αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον.

Κατάφερε να γίνει αντιληπτό σε όλους τους Έλληνες το επικοινωνιακό παιχνίδι της παραπλάνησης, που αρχικά κινδυνολογεί και ύστερα θριαμβολογεί.

«Ένα πράγμα, όμως, δεν καταφέρατε, κύριε Υπουργέ, εσείς και η Κυβέρνησή σας, να μας πείσετε», καταλήγει.

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο τερατούργημα

Για νομοσχέδιο τερατούργημα κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις απολύσεις, τις συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό είναι τερατούργημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση διαπράττει έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και πρώτα απ' όλα των νέων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ικανοποιώντας την πάγια επιδίωξη των μεγαλοεπιχειρηματιών για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη, συμπληρώνει.

Το ΚΚΕ τονίζει ακόμα πως «είναι αίσχος και πρέπει να ξεσηκώσει όλο το λαό η ρύθμιση της κυβέρνησης να αμείβονται οι νέοι εργαζόμενοι με το 80% του κατώτερου μισθού της εξαθλίωσης που είναι σήμερα 740€ μεικτά».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πιο αντεργατικά μέτρα του αιώνα

Για τα «πιο αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια», έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Οδηγούν στη διάλυση του σκληρού πυρήνα του εργατικού δικαίου, στην εξαφάνιση του εργατικού συνδικαλισμού, στην εξαθλίωση, τη φτώχεια και την ανεργία μεγάλο τμήμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Στρατούλης τόνισε πως η κυβέρνηση «εκτός από τους εργαζόμενους στο δημόσιο, άνοιξε τον πόλεμο και με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ικανοποιώντας όλα τα χρόνια αιτήματα των εργοδοτών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα