BNP Paribas: 47% υψηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 09:20
UPD:09:56

Αύξηση 47% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, BNP Paribas, χάρη στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Fortis και στις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν στα 2,28 δισ. ευρώ (2,93 δισ. δολ.) από 1,56 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η ΒNP Paribas, όπως και η JPMorgan & Chase Co., υποσκέλισε τις ανταγωνίστριές της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της, Μποντουάν Προ, να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της Fortis, τα οποία άρχισε να ενσωματώνει πριν από ένα έτος, τόνωσε τα κέρδη της.

Επίσης, η τράπεζα απαξίωσε λιγότερα κεφάλαια για επισφαλή δάνεια, συμπεριλαμβανομένης και μείωσης 489 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η «αξιοσημείωτη επίδοση» το τρίμηνο ήταν «ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο», δήλωσε ο Προ, προσθέτοντας ότι η ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων της Fortis αναγκάζει την εταιρεία να διαφοροποιήσει το μοντέλο της.

Οι μετοχές της BNP Paribas έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 15% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Παρίσι, λιγότερες από της Societe Generale SA – της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας – οι οποίες έχουν υποχωρήσει 22%, και 18% της Credit Agricole SA, της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας από πλευράς υποκαταστημάτων.

Πέρυσι η BNP Paribas κατέστη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης μετά την εξαγορά ύψους 10,4 δισ. ευρώ των περιουσιακών στοιχείων της Fortis σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Το Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι η εξοικονόμηση κόστους της θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση εσόδων μέχρι το 2010 μετά την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της Fortis. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNP αυτά τα στοιχεία θα συμβάλλουν στα ετήσια κέρδη της κατά 1,3 δισ. ευρώ έως το 2012, χρονιά κατά την οποία αναμένεται αύξηση της αποταμίευσης και των εσόδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα