Βουλγαρία: Αξιολόγηση οικονομικής κατάστασης από το ΔΝΤ

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 10:49

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η έκθεση του κλιμακίου του οργανισμού, που επισκέφθηκε τη Βουλγαρία μεταξύ 18.02 και 01.03.2010, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επεσήμανε τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η βουλγαρική οικονομία το 2010, παρά το ότι εισέρχεται σταδιακά σε πορεία ανάκαμψης. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας λόγω τόσο της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας όσο και της επαρκούς εποπτείας. ΠαρόλΆ αυτά, απαιτείται διαρκής επιφυλακή, καθώς αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και, σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές ξένων τραπεζών που λειτουργούν στη Βουλγαρία, δεν αποκλείεται οι μητρικές να διαφοροποιήσουν μελλοντικά τη σημερινή τους συμπεριφορά. ΓιΆ αυτό το λόγο, το ΔΝΤ προτείνει στενότερη συνεργασία των ελεγκτικών αρχών της Βουλγαρίας με τις αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές άλλων χωρών, των οποίων οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικό μερίδιο της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς. Υπενθυμίζουμε, εν προκειμένω, ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 28% της βουλγαρικής αγοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αξιολογεί θετικά τις πολιτικές της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα, αλλά τονίζει την ανάγκη δομικών αλλαγών στη χώρα, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας και να μην επηρεαστεί αρνητικά η καταναλωτική ζήτηση από τη μειωμένη εισροή κεφαλαίων.

Τέλος, το ΔΝΤ επισημαίνει τους δημοσιονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το 2010, καθώς η πορεία των εσόδων δεν είναι ικανοποιητική και αναμένονται αυξημένες δαπάνες λόγω παλαιών χρεών. Συστήνεται δε στη βουλγαρική κυβέρνηση να πραγματοποιείται πιο μακρόπνοος προγραμματισμός των εσόδων του κράτους, ώστε να καταστούν πιο προβλέψιμες και να υπολογίζονται με ακριβέστερο τρόπο οι μελλοντικές κρατικές δαπάνες. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επικρότησε τόσο την ετοιμότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας όσο και το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα