Γαλλία : Στο 9% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

Διατηρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της διετίας
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2002 11:16

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών διατηρήθηκε η ανεργία στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες προχώρησαν στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους σε μια προσπάθεια αντίστασης στην οικονομική ύφεση.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία αυξήθηκε κατά 4.000 φθάνοντας στα 2,43 εκατ. ανέργους, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε στο 9%.

Εταιρείες όπως η Alcatel S.A. και η Lagardere SCA, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που προχώρησαν στη μείωση του προσωπικού τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή κάνει τους καταναλωτές, των οποίων οι δαπάνες αποτελούν περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της Γαλλίας, περισσότερο απαισιόδοξους. Οι καταναλωτικές δαπάνες τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 1,2%.

Η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται συνεχώς κάθε μήνα από τον Μάϊο του 2001, εκτός από δύο μήνες. Οι εταιρείες μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους, την παραγωγή τους και περιορίζουν τις επενδύσεις τους, μετά τη μείωση των πωλήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η Alcatel, η οποία μειώνει περίπου κατά το ήμισυ το εργατικό της δυναμικό, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να απολύσει ακόμη 1.600 εργαζομένους μέσα στο 2003 από την κεντρική μονάδα παραγωγής της. Η Lagardere καταργεί 800 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο αυτοκινήτων που έχει στη Μάλτα, αλλά και σε άλλο στην κεντρική Γαλλία, καθώς η Renault S.A. αυξάνει την παραγωγή του μοντέλου της Espace στα δικά της εργοστάσια.

«Μετρώ περίπου 250.000 με 270.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν το τρέχον έτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της τρίτης σε μέγεθος εργατικής συνομοσπονδίας της Γαλλίας, Force Ouvriere, Jean-Claude Quentin.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στις 12 χώρες που συναλλάσσονται με το ευρώ, πέντε φορές και προβλέπει ότι η ανάπτυξη σε αυτές θα είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας. Η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ανάπτυξη στη χώρα, εκτιμάται ότι θα έχει ρυθμό της τάξης του 1% φέτος, τον χαμηλότερο από την ύφεση του 1993, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος είναι πολύ «φιλόδοξη».

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ωστόσο αυξήθηκε αναπάντεχα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με άλλη έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin θα προχωρήσει στη μείωση των φόρων κατά 4,5 δισ. ευρώ (4,4 δισ. δολ.) το επόμενο έτος, προκειμένου να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους και τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις αλλά και σε επενδύσεις.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα