Επίθεση στη ΝΔ για την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο μέσω του οποίου υλοποιείται η συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Καταψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ''ναι'' να πάει η χώρα στη χρεοκοπία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών επέρριψε βαριές ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτήν την κατάσταση αν εδώ και έξι χρόνια αυτή η χώρα παρήγαγε εισόδημα, αν είχε βασιστεί στους ρυθμούς ανάπτυξης που παρέλαβε το 2004, αν εδώ και 6 χρόνια αντί να αυξήσει τις δαπάνες στο δημόσιο, είχε κάνει οικονομία.
«Ακούμε την παράταξη που διπλασίασε τα χρέη να δίνει σήμερα μαθήματα οικονομίας», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι νίπτει τας χείρας της και δεν ζητάει ούτε ένα συγγνώμη για τα έξι χρόνια που πέρασαν.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΚΚΕ και τη ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι καταλαβαίνει πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθεί μια άλλη κατάσταση για τη χώρα. «Τα καταλαβαίνω ως μια λογική» επεσήμανε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια απολύτως καταστροφική λογική για τη χώρα.΄
«Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;», διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η χώρα τη στάση πληρωμών είναι τα πάρει αυτά τα χρήματα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Δεν ήταν εύκολο να κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση απέναντι σε θεσμούς που έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους σε μια χώρα που δεν κάνει αυτά που λέει», δήλωσε και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να περισώσουμε ό,τι μπορούσαμε».
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που αποτελεί το τελευταίο χαρτί της χώρας μας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σκοπεύουμε στο τέλος αυτής της τριετίας να αφήσουμε πίσω μας μια χώρα πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε».
Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τέλος, επεσήμανε ότι «είναι επιλογή κάποιων κομμάτων να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη και ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Το κόστος αυτό το αναλαμβάνουμε με απόλυτη συναίσθηση, γιατί πιστεύουμε ότι η λύση περνάει μέσα από αυτό το πρόγραμμα, μέσα από αυτές τις αλλαγές».
ΝΔ: Η κυβέρνηση θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό, υποστηρίζοντας ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη.
«Δεν κάνουμε αντίσταση, επιστρατεύονται συνειδήσεις. Μην ζητάτε επιστράτευση ψήφων αλλά επιστράτευση συνειδήσεων. Η ΝΔ ψηφίζει ορισμένα άρθρα, όπως αυτά που είναι υπέρ των ανέργων, των συνταξιούχων, της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος», πρόσθεσε.
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης επανέλαβε την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα.
Όπως ανέφερε, πέφτουν σαν δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.
ΚΚΕ: Προαποφασισμένα τα μέτρα
Για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.
Μεταξύ άλλων μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του κοινβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Θανάση Παφίλη, ο οποίος κάλεσε τους εργαζομένους σε λαϊκή αντεπίθεση.
ΛΑΟΣ: Ποια άλλη λύση υπάρχει αν η χώρα δεν προσφύγει στο μηχανισμό;
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
«Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.
Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Aστέριου Ροντούλη, ο οποίος επίσης επέρριψε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, κάλεσε τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν, όπως υποστήριξε, το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.
ΣΥΡΙΖΑ: Αγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική
Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».
Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.