Ψηφίζεται σήμερα το ν/σχ για τα νέα μέτρα

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 11:14
UPD:11:30

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη σήμερα και πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη σήμερα και πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης. Μετά από αίτημα του ΚΚΕ στις 2.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και συνηγόρησε με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Επί του νομοσχεδίου θα τοποθετηθούν αργότερα και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ΝΔ, διά του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, έχει ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1811911 .

«Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί αύριο να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο.

Χαρακτήρισε δε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες».

Εν τω μεταξύ, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας για τα επιδόματα εορτών και αδείας, προβλέπει ότι τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ, ενώ το ύψος τους καθορίζεται σε 400 ευρώ για το επίδομα των Χριστουγέννων, και από 200 ευρώ το επίδομα Πάσχα και αδείας.

Από το όριο αυτό εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας καθώς και όσοι συνταξιούχοι εκ μεταβιβάσεως δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος και αν σπουδάζουν το 24ο έτος της ηλικίας τους εφόσον είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

Προβλέπεται ακόμη ότι αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται μόνο από το φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη, καθώς και αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα, ενώ δεν καταβάλλεται σε όσους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη.

Διευκρινίζεται ότι αν η καταβαλλόμενη σύνταξη με συνυπολογισμό των επιδομάτων υπολογιζόμενη σε δωδεκάμηνη βάση υπερβαίνει κατά μήνα το ποσό των 2.500 ευρώ τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται μέχρι του ορίου των 2.500 ευρώ με ανάλογη μείωσή τους, ενώ οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους καθεστώς.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31-12-2010 από τους τακτικούς υπαλλήλους ή τους στρατιωτικούς που συνταξιοδοτούνται με βάση τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την παραπάνω ημερομηνία και τυχόν δυνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα